În funcţie de proiectele cu fonduri europene, Primăria Oradea trebuie să participe cu sume de bani cuprinse între 2 şi 50% din valoarea totală a lucrărilor. Cum din bugetul local nu se poate face această cheltuială, administraţia orădeană a găsit soluţia împrumutului de la bănci.
"El este destinat pentru a asigura cofinanţarea unor proiecte europene, un capital de rulaj, finanţăm urmând să primim ulterior banii, de aceea l-am gândit ca o linie de credit, urmând ca pe măsură ce primim banii să-i punem la loc", a spus Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea.
Cele 27 de proiecte pentru care se contractează împrumutul au o valoare de aproape 800 de milioane de lei. Doar la modernizarea CET-ului, administraţia locală trebuie să contribuie cu 3,7 milioane de euro, sumă care nu poate fi luată din buget.
"Proiectele mai mari cu cofinanţare cel mai mare ar fi de pildă complexul Wellness Nimphea unde contribuţia primăriei se ridică undeva la 8,6 milioane de euro, la un curs de 4,4, curs la zi", a declarat Dumitru Sim, Direcţia de Dezvoltare Durabilă Primăria Oradea.
Aceasta este cel de-al şaptelea credit pe care Primăria Oradea va trebui să-l ramburseze, iar gradul de îndatorare al oraşului a ajuns la 22,81%. 2013 reprezintă vârful de îndatorare, ceea ce înseamnă că vom returna băncilor cei mai mulţi bani.