Primărie scoasă la licitație. Se întâmplă într-o comună din Bihor, unde sediul administrației locale este scos la vânzare de o firmă de pază. Aceasta are de încasat peste un milion de lei de la Primăria din Popești pentru servicii prestate de-a lungul a trei ani. Edilii speră ca nimeni să nu cumpere clădirea, mai ales că la prima strigare nu s-a prezentat niciun doritor.
În 2005, Primăria din Popești a încheiat un contract pe trei ani cu fostul Corp al Gardienilor Publici Bihor. În schimbul a 750 de lei pe lună, patru agenți asigurau paza în comună. În 2008, înțelegerea a fost prelungită pentru alți trei ani, la un preț dublu.
În aceste condiții, edilii au reușit să plătească doar un singur an. S-au strâns astfel datorii pentru dacturile emise între 2009 și 2011, la care s-au adăugat penalităţile prevăzute în contract, de 0,5% pentru fiecare zi de întârziere.
"Valoarea facturii era de 1,5 miliarde, dar cu penalități în Trezorerie era de 2,8 miliarde de lei", susţine Dorin Curtean, primarul comunei Popești.
Ca să declocheze conturile Primăriei, care fuseseră poprite, actualul primar a plătit datoria cu ajutorul unor bani de la Guvern în 2012. În acelaşi an, însă, Judecătoria Marghita îi obliga pe edilii din Popeşti să plătească alte penalităţi pentru întârzierea plăților.
"Am pierdut procesul cu ei și s-au adunat penalități în jur de 12 miliarde. E bugetul nostru pe jumătate de an, nu putem plăti suma asta din bugetul local", spune primarul comunei Popești.
În vara acestui an reprezentanții firmei de pază au încercat să negocieze cu Primăria din Popeşti modul în care se va face plata. Nu s-au înţeles, aşa că executorul judecătoresc a hotărât să scoată la vânzare sediul administraţiei locale, singurul cu o valoare apropiată de cea a datoriei.
"Clădirea dispune de parter, etaj și mansardă, a fost construită în 2012 și tot atunci a fost dotată cu sisteme de aer condiționat, aparatură performantă și geamuri termopan. Prețul de pornire în cadrul licitației a fost de 1,5 milioane de lei", a aflat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
Însă la prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni
"După prima strigare se diminuează cu 25 % urmând ca la a doua strigare să fie de 12 miliarde de lei. Dacă nu vin la discuții, atunci suntem obligați să o luăm noi și să găsim apoi cumpărător", explică Ioan Sala, directorul executiv al firmei de pază.
Localnicii spun că vânzarea sediului Primăriei îi va afecta şi pe ei.
"Am auzit că se mută la Voievozi. Ce să mergem toți de fiecare dată până acolo și bătrâni și toți? Nu e corect."
Următorul termen pentru licitaţiei este 7 ianuarie 2017. Consiliul Județean Bihor le-a recomandat celor două părți să găsească o soluție comună pentru rezolvarea situației.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves