Cu trei săptămâni înainte de sărbătorile pascale, crescătorii de mieii sunt aproape siguri că vor avea un an slab. Pentru că Paştele catolic şi cel ortodox sunt marcate în aceeaşi zi, 16 aprilie, vor avea o singură ocazie să îşi vândă animalele. În plus, exporturile către Israel sunt blocate, astfel că mieii vor fi vânduţi mai ales pe piaţa locală. Oferta prea mare înseamnă preţuri mici, au concluzionat crescătorii.
"În anunţ scrie 11 lei, atât cer pe kilogram, mieii sunt undeva... depinde de la ce categorie de kilograme cumpăraţi. Mieii sunt furajaţi pe saivan, pe stabulaţie. Preţul e negociabil, acum aşteptăm ofertă”, spune un crescător care încearcă să-şi vândă mieii printr-un anunţ postat pe internet. Astfel de oferte se întâlnesc cu zecile pe paginile de profil.
Alţi fermieri îşi aşteaptă, în schimb clienţii, direct în gospodărie. Este şi cazul lui Mircea Belea, în a cărui stână sunt 150 de miei.
"Ne-am făcut vadul aici, în sat. Oamenii ne ştiu şi din vorbă în vorbă, mai vin pe la noi, mai trec pe lângă stână, noi îi notăm pe un caiet şi la Paşte vin şi îi aleg mielul şi ne înţelegem la preţ."
Bărbatul crede că vânzarea va fi mai slabă ca în anii trecuţi.
"Fiind atâţia miei şi normal că preţul va fi mai mic. Nu oricine are miei mari pentru Paştele acesta, mieii sunt mici. Nu toată lumea o să vândă pentru că un miel de 7-8 kg în carne nu e rentabil să îl vinzi."
Cu mai puţin de o lună înainte de Paşte, preţul de vânzare la export ajunge la 9 lei pe kilogramul de carne de miel. Pe piaţa locală acesta va ajunge la cel mult 12 lei.
"- Sunt miei, nu asta e problema, dar nu ştiu cum va fi cu preţul. Văd că bate la 9 lei acum, pe care-i preia pentru export."
- De ce credeţi că preţul e mai mic faţă de anul trecut?
- Pentru că este ofertă şi nu-i cerere”, susţine Nicolae Herdean, preşedintele Asociaţiei "Mioriţa Bihoreană".
"Piaţa este cea care va dicta preţul mieilor în acest an, în funcţie de cerere şi ofertă”, consideră Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei de Agricultură Bihor.
Crescătorii îşi pun speranţele în reluarea exporturilor către Israel.
"Au fost unele neconformităţi de bunăstare a animalelor, România le-a remediat, aşteptăm noi comenzi”, spune Dumitru Mureşan Salo, şef de serviciu în cadrul DSV Bihor.
În ţară, cei care nu concep masa de Paşte fără miel, sunt dispuşi să plătească preţul cerut de crescători.
"Depinde de buzunarul fiecăruia, aici e diferenţa; că e mult, că-i puţin, aici depinde de buzunarul fiecăruia."
"Nu ştiu cât va fi de ieftină sau nu, dar tradiţia aşa spune: că de Paşte se mănâncă, oricât de puţin, carnea de miel."
Anul trecut, un kilogram de miel viu s-a vândut cu preţuri între 12 şi 15 lei pe piaţa locală şi cu 11 lei la export.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş