"Este posibil ca acestea să nu semneze, să nu dorească să semneze sau să fie absenţi."
A fost una dintre situaţiile în care 200 de viitori preşedinţi de secţii de votare şi locţiitori ai acestora au aflat ce trebuie să facă. Ghizi le-au fost reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, care le-au explicat tot ce trebuie să ştie în legătură cu alegerile europarlamentare.
"Sunt primele alegeri la care se întâmplă acest proces. Toate persoanele care nu au mai fost niciodată preşedinţi sau locţiitori, dar şi-au exprimat dorinţa scrisă de a participa, trebuie să participe la acest curs făcut de AEP", spune Oana Tuluc, directorul Autorităţii Electorale Permanente, regiunea Nord-Vest.
Marea diferenţă între alegerile din 25 mai şi celelalte scrutine este faptul că la europarlamentare românii pot vota în orice localitate. De asemenea, cetăţenii străini care au domiciliul sau reşedinţa în România pot opta să voteze în ţara noastră, chiar dacă nu au cetăţenie română. Pentru asta, trebuie să se înregistreze pe listele speciale. Toate aceste situaţii le-au fost prezentate participanţilor la prima instruire organizată înaintea alegerilor europarlamentare.
Aleşi prin tragere la sorţi, preşedinţii vor primi câte 85 de lei pe zi, timp de cinci zile, şi 10 lei pentru hrană în ziua alegerilor.