Pasiunea pentru gătit a determinat-o pe Zsanett Tóth să se înscrie la un profil de tehnician în gastronomie la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea. S-a specializat în decorarea torturilor şi a reuşit să obţină premiul pentru cea mai frumoasă si bine decorată prăjitură la un concurs desfăşurat săptămâna trecută la Budapesta
"Trebuia să facem minioane, un tip de prăjituri mici. Mai am de învăţat, dar şi acum, acolo am învăţat multe lucruri noi, pe care le-am folosit deja acasă la minioane", spune Zsanett.
"Îi place foarte mult profesia de cofetar şi ];i vede viitorul în cofetărie", spune despre tânără profesoara ei Márta Nógrádi.
Pentru cofetari ziua de lucru începe la 7 dimineaţa, şi se termină când toate comenzile au fost onorate. Lidia Puşcaş prepară torturi şi prăjituri de mai bine de 40 de ani şi spune că un bun cofetar are nevoie de foarte multe calităţi.
"În primul rând, să aibă pasiune. Că dacă are pasiunea îndreptată spre meseria asta, îi place. Îi place să o facă, şi o facă din plăcere. Că dacă o faci din plăcere, în timp, înveţi."
Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" Oradea: "Câtă vreme oamenii există, ei vor mânca. Câtă vreme oamenii vor mânca, absolvenţii de la această specializare îşi vor găsi loc de muncă. Nu există şomeri în această specializare. În primul rând, pentru că noi nu pregătim doar pentru o arie geografică restrânsă, ci pentru Europa."
Zsanett spune că vrea să continue studiile şi să se perfecţioneze în Ungaria, şi să se angajeze tot acolo pentru că salariul unui cofetar bun poate depăşi 1000 de dolari.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Gábor Szilágyi