Printre cei mai harnici orădeni se numără locatarii asociaţia de proprietari numărul 50 care au colectat cel mai bine deşeurile reciclabile în timpul campaniei derulată de administraţia gropii de gunoi din oraş.
"Omul se obișnuiește cu așa ceva. Așa face și fata mea la Debrețin, tot așa adună, separat", spune o orădeancă.
"Sunt conştienţi, că doar scrie acolo pe fiecare container ce să arunce şi cum să se arunce", susține Aurel Duca, preşedintele asociației de proprietari Sovata nr. 50.
Timp de patru luni, angajaţii haldei ecologice împreună cu reprezentanţii Primăriei Oradea au monitorizat locatarii de la blocuri şi de la case ca să vadă dacă separă gunoaiele menajere de cele reciclabile. Au observat că oamenii încă le mai amestecă.
"Avem în jur de 100 de tone de deşeuri reciclabile, aşa zis neconforme, care conţin o cantitate mare de deşeuri menajere", apreciază Francisc Branner, managerul halei de sortare din cadrul haldei ecologice.
"Primăria Municipiului Oradea, prin Poliţia Locală va sancţiona cetăţenii care nu vor colecta şi nu vor depozita deşeurile din ambalaje selectiv în vederea reciclării. Amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1000 de lei la persoane fizice şI 1500 şi 2000 de lei la persoane juridice", atrage atenția Mircea Stejeran, şef de serviciu în cadrul Primăriei Oradea.
În fiecare lună din Oradea se adună între 3500 şi 5000 de tone de gunoi. Doar unul din zece locatari de la blocuri separă deşeurile menajere de cel reciclabile.