Tehnica de sute de mii de euro împrumutată de companiile care produc echipamente de ultrasnografie le-a permis specialiștilor să reinventeze felul în care se predau anumite proceduri.
„Noi am fost la Spitalul Clinic Județean de Urgență, din Oradea, unde au fost realizate 2 astfel de manevre, de ecoendoscopie și tot ce s-a făcut s-a transmis în direct" Ciprian Brisc, organizatorul conferinţei.
Cel mai important, după spusele medicilor cu experiență în domeniu, este prezența studenților la astfel de conferințe. Participarea tinerilor care speră la o carieră în medicină este, de asemenea, o altă premieră.
„Curs de ecografie pentru studenți. Este un lucru pe care nu l-ați mai auzit la alte manifestări științifice. Societatea de ultrasonografie din România este mândră să integreze studenții alături de medici și asta am făcut-o printr-un curs dedicat studenților la medicină," explică Radu Badea ,președintele Societății Române de Ultrasonografie.
„Omul tânăr trebuie să aibă acces la informație și la metodă. Și dacă este o metodă care se pricepe ușor și se poate învăța, că despre asta e vorba, nu despre faptul că poate fi funny, amuzant, ci că studenții pot învăța ceva din chestia asta, atunci înseamnă că trebuie să aibă o ușă deschisă larg," precizează Petru Adrian Mircea, președintele de onoare al Societății Române de Ultrasonografie.
„Ne ajută în primul rând prin aflarea de lucruri, cunoaștem rezidenți din alte centre universtare și știrile sunt de ultimă oră și atunci ne ajută în practică noastră," susţine Liliana Chiorean, un medic rezident prezent la conferinţă.
Pe lângă demonstrații de proceduri transmise în timp real, aparatură de ultrasonografie de ultimă generație, studii și lucrări științifice în domeniu, participanții au putut să profite la evenimentul medical și de prezența unora dintre cei mai respectați specialiști din domeniu din Polonia și Germania.