Pregătiri pentru un record mondial... cu capace, la Satu Mare

Data publicării:
capace

Satu Mare își dorește să intre în Cartea Recordurilor cu un demers… ecologic. Mai exact, cu cel mai lung panou mozaic, de aproximativ 150 de metri, realizat doar din capace de PET-uri. Peste 1 milion de capace, de toate culorile, au fost strânse până acum. Propunerea a fost lansată de Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare și mii de copii din aproape 100 de grădinițe și scoli din județ au răspuns “prezent”.

"Noi strângem capace de toate culorile. De exemplu: albastru, negru, galben", spune Ianis, un copil din grupa mare.

E unul din copiii, care alături de elevii, părinții și dascălii din Satu Mare strânge, de cinci luni, capace de PET-uri.

"- Noi le reciclăm.
- Și ce înseamnă asta?
- Adică nu le aruncăm la coșul de gunoi, că îmbolnăvim Pământul", spune, cât se poate de serios, Ianis.

Inițiativa aparține Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, care a lansat, la finalul anului trecut, programul de educație ecologică „Milioane de capace, milioane de zâmbete”. Scopul principal este cel de a intra în Cartea Recordurilor cu cel mai lung panou mozaic, în lungime de 150 de metri, realizat doar din capace de PET-uri.

"Acest program presupune promovarea, impulsionarea colectării selective a deșeurilor reciclabile de gen capace din PET la nivelul comunității sătmarene", explică Elisabeta Bekessy, directorul APM Satu Mare.

Mii de elevi de la 95 de grădinițe și scoli din judeţ s-au înscris în proiect. Odată colectate, capacele sunt sortate pe culori, depozitate în saci și lipite ulterior pe panouri standard (de 2,5 metri lungime, respectiv 1,25 metri lățime), care ilustrează povești românesti. Ideea a fost primită cu mult entuziasm de toată lumea.

"Foarte bună și ingenioasă. N-a mai fost făcută și mi se pare foarte interesant", spune un părinte.

"- De la ce ai strâns capace?
- De la apă, suc, iaurt, de la orice fel de sticle.
- Și le-ai adus la grădiniță?
- Da. Le reciclăm să nu îmbolnăvim natura", spune Mara, o fetiţă din grupa mare.

"- Îți place activitatea?
- Da, e foarte distractivă", recunoaşte colega ei, Daria.

"După cum titlul programului sugerează, “Milioane de capace, milioane de zâmbete”, acest program educațional ecologic a reușit într-adevăr să aducă zâmbete pe chipurile copiilor. La nivelul grădiniței noastre s-au colectat, până în prezent, o cantitate de 90 de kilograme de capace", susţine Noemi Nuszer, directoarea Grădiniței nr. 6 Satu Mare.

"A avut un impact pozitiv asupra întregii familii a copiilor. Unii dintre părinți spuneau că au aplicat metoda de reciclare și de colectare a materialelor reciclabile chiar și la serviciul lor", spune Nicoleta Mureșan, educatoare la Grădinița nr. 6 Satu Mare.

Pe 9 iunie, pe stadionul Olimpia din Satu Mare, panourile realizate în grădinițe vor fi unite într-un singur tablou uriaș. Primele 10 instituții de învățământ care vor avea la final cele mai multe capace colectate/copil vor fi recompensate cu o zi în Tabăra eco din Tarna Mare, județul Satu Mare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri