Şoferii indisciplinaţi, depozitele ilegale de deşeuri, cerşetorii, dar şi terenurile neîngrijite sunt principalele probleme cu care s-au confruntat, anul trecut, poliţiştii locali din Oradea. Numărul amenzilor aproape că s-a dublat anul trecut, ceea ce înseamnă mai multă muncă pentru cei aproximativ 80 de angajaţi. Ca o noutate, de anul acesta, instituţia a fost transformată într-o direcţie în cadrul Primăriei Oradea.
În 2017, orădenii au reclamat tot ce i-a deranjat. Parcările de domiciliul ocupate abuziv, cerşetorii din intresecţii, terenurile neîngrijite, depozitările ilegale de deşeuri, pistele de biciclete ocupate de autoturisme, comerţul ilicit şi tulburarea liniştii publice s-au regăsit printre sesizările făcute, anul trecut, de aceştia către Poliţia Locală.
"Dacă în anul 2016 am avut 11.900 constatări, o să vedeţi în raportul de activitate că în 2017 avem un număr de 21.700. Lucrul acesta nu prea este îmbucurător, dar este o chestiune necesară pentru că oraşul arată cum arată şi datorită colegilor mei", a spus Cristian Beltechi, şeful Poliției Locale Oradea.
Una dintre marile problemele cu care s-au confruntat poliţiştii locali a fost cea a şoferilor care parchează haotic. Aproape 4.200 dintre aceștia au fost amendați din acest motiv.
"Au prostul obicei de a-şi parca maşinile pe spaţii verzi, chiar şi pe locurile de joacă. Am avut şi pe aleile dintre blocuri, piste de biciclete, chestiuni care nu sunt puţine, din păcate", spune şeful Poliției Locale Oradea.
Au crescut cu 55% și sancțiunile date celor care nu respectă regulile de salubritate.
"Aceste contravenţii sunt pentru terenuri neîngrijite, contravenţii la asociaţiile de proprietari, curăţenia şi colectarea selectivă plus depozitările ilegale din oraş", explică Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.
"O grămadă de depozitări de moloz şi spun o grămadă pentru că sumele, o să le vedeţi şi dumneavoastră, sunt peste 8 miliarde de lei, în banii vechi, ceea ce este foarte mult şi o grămadă de terenuri neîngrijite", a declarat Beltechi.
Probleme au fost şi cu oamenii străzii, cei mai mulți veniți în Oradea din alte judeţe.
"Îi ducem, îi identificăm, de multe ori se amprentează împreună cu poliţia municipiului pentru că am avut surprize, s-au găsit şi hoţi sau căutaţi şi după care îi îndrumăm către localităţile de unde provin", a precizat şeful Poliției Locale Oradea.
În 2017, Poliţia Locală Oradea a aplicat 21.700 de amenzi în valoare de peste patru milioane de lei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus