Anul trecut, cabinetele şi dotările ambulatorului spitalului din Beiuş arătau aproape la fel ca în urmă cu jumătate de secol.
"Mobilierul celălalt era un mobilier care avea vechile invetare numărul nu ştiu cât. Tatăl meu, care a fost elev în urmă cu 65-70 de ani, mai recunoştea obiecte de mobilier", spune medicul ortoped Sorin Vesa.
Nu doar mobilierul era foarte vechi, ci şi dotările cabinetelor. O parte din instrumentar şi ustensilele medicale erau aproape de nefolosit. Pereţii încăperilor erau scorojiţi, iar holurile neîncăpătoare. Chiar dacă pare greu de crezut, în această unitate medicală, atât cadrele medicale, cât şi pacienţii au avut parte doar de apă rece la robinet.
O investiţie cu fonduri europene a schimbat însă radical felul în care arată unitatea. Lucrările de refacere şi recosntrucţie au transformat imobilul vechi într-o unitate de tratament conformă standardelor actuale.
Adrian Domocoş, primarul Beiuşului: "Avem o recepție parțială a lucrărilor de construcţie şi mobilier care au fost finalizate, urmând ca partea de echipamente şi aparatură medicală să fie într-o achiziție ulterioară inclusiv prin suplimentarea sumelor necheltuite pe cele două lucrări clădiri şi mobilier, astfel că la inaugurarea finală să avem cele mai bune servicii medicale."
Dr. Sorin Vesa, medic ortoped: "Oferă un flux civilizat pacienţilor o posibilitate de a fi trataţi în condiţii mai bune, de a oferi acte medicale de calitate mai ridicată. Oferă posibilitatea accesului inclusiv fizic a persoanelor cu dizabilităţi, accesul maşinilor."
Următoarele investiţii vor fi în secţiile de pediatrie, maternitate şi de obtetrică ginecologie, care ar putea să fie renovate anul viitor.
Investia pentru refacerea ambulatorului s-a făcut cu peste 3 milioane de lei din fonduri europene şi va deservi o populaţie de 100 de mii de locuitori din întreaga zonă a Beiuşului.
reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboș