Ploaia înghețată care a căzut în această dimineață în Bihor a transformat șoselele în adevărate patinoare. Șoferii au avut mari probleme în a controla vehiculele. Inevitabil, au apărut și evenimentele rutiere. Au fost mașini care au derapat și au ajuns în şanț.
"Ploaia îngheţată este un fenomen meteo extrem de rar. Practic, stropii de ploaie suprarăciţi îngheaţă instant atunci când ating solul. Aceasta pare să fie principala cauză pentru care maşina din spatele meu a derapat şi a ajuns în şant pe drumul care leagă Oradea de Biharia", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.
Nici şoferul şi nici pasagera din dreapta nu au fost răniţi. A fost nevoie însă de o întrerupere de câteva minute a traficului pentru ca mașina să fie scoasă din șanț.
Un incident asemănător s-a produs și la Săcuieni, unde un camion s-a răsturnat pe marginea şoselei. De altfel, toate drumurile din județ au fost acoperite cu un strat de gheață. "Am observat mai devreme, când am alunecat", spune un conducător auto.
Şoferii spun că şi-au luat măsuri de precauţie.
"- Conduci mai încet?
- Da, normal şi am cauciucuri de iarnă. Mai încet decât de obicei şi mai prudent."
"Mai încet, mai cu grijă, nu bruschez atunci când frânez."
Specialiștii spun că există o diferență între ploi și fenomenul de ploaie înghețată. Dacă autoturismul patinează pe o porțiune cu polei, poate fi controlat imediat după ce mașina iese din acea zonă. În cazul ploii îngheţate șoselele sunt afectate pe lungimi mari, iar vehiculele sunt mult mai greu de redresat.
"Folosiţi luminile de ceaţă, precum şi sistemele de iluminare semnalizare, dar şi de climatizare-dezaburire pentru a vedea şi a fi observat în trafic. De asemenea, trebuie redusă pe cât posibil viteza de deplasare", sunt recomandările făcute de comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
Cum stropii de ploaie pot îngheţa instantaneu pe parbriz, este recomandată folosirea constantă a ştergătoarelor.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus