În toamnă se deschide "şantierul Oradea". Primarul Ilie Bolojan a anunțat că în septembrie vor începe lucrările la podul centenarului și la cel de peste pârâul Peța, dar și la Casa Darvas-La Roche. Alte proiecte importante din planul de mobilitate urbană vor porni anul viitor, iar lor li se adaugă și proiectele de reabilitare a unor clădiri de patrimoniu. Primăria îşi propune ca până în 2020 oraşul să fie complet transformat.
Primarul Ilie Bolojan a anunțat că în toamnă vor începe lucrările la Podul Centenarului, lângă centrul de calcul, dar și lărgirea podului peste pârâul Peța, pe Strada Universității. Tot în această toamnă va fi demarat proiectul de realizare a legăturii dintre Strada Bihorului și girația de la Real Episcopia, pe drumul expres. În acest caz, mai este nevoie de un aviz de la Compania de Drumuri și de realizarea unei descărcări arheologice într-una dintre zone.
STADIU: - Podul Centenarului, lângă Centrul de Calcul - studiul de fezabilitate a fost aprobat; acum se lucrează la pregătirea licitației. - lărgirea podului peste pârâul Peța, pe Strada Universității - studiul de fezabilitate este în lucru - realizarea legăturii dintre Strada Bihorului și girația de la Real Episcopia, pe drumul expres - studiul de fezabilitate e aprobat, în iunie licitația va fi publicată în sistemul electronic de achiziții
Tot în pachetul referitor la mobilitatea urbană este inclusă extinderea liniei de tramvai între Calea Aradului și cartierul Cantemir. Pentru aceasta, contractul va fi semnat în septembrie, iar lucrările vor fi terminate cel târziu în primăvara lui 2019.
Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Mai avem câteva formalităţi de îndeplinit. Una dintre cele mai importante este să preluăm terenurile care sunt afectate de această lucrare şi care încă nu sunt în proprietatea oraşului."
Edilii mai au în vedere realizarea unui pasaj suprateran la intersecția dintre Strada Universității și centura orașului, lângă Cimitirul Rulikowski.
Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Un alt proiect important este cel legat de axa de circulaţie Nufărul- Gară, unde avem două proiecte în zona Podului Dacia şi legătura dintre Aleea Ştrandului şi Parcul Traian."
Lucrările la pasajul subternan vor începe cel mai devreme în primăvara anului 2018, în timp ce lărgirea la șase benzi Podului Dacia ar putea fi demarată un an mai târziu.
În următorii doi ani, Oradea va avea trei muzee noi: Muzeul Art-Nouveau de la Casa Darvas, Muzeul Evreilor şi Muzeul Masoneriei, după ce clădirile în care urmează să funcţioneze acestea vor fi reabilitare.
Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Un alt proiect important este cel de reabilita cladirile de patrimoniu din zona centrală și de a face din acestea niște ancore pentru orădeni și pentru turiști. Muzeul Masoneriei ar fi, oricum, în Europa de Est, singurul muzeu de acest tip."
Aceste proiecte fac parte din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Oradea și vor fi discutate în ședința de consiliu din 25 mai. Primăria își propune să atragă pentru aceste proiecte cât mai multe fonduri europene.
Reporter: Bianca Firezar Operator: Florin Lucuța Editor web: Adrian Laboş