Un sat din Bihor a devenit cunoscut pentru plăcintele pe care gospodinele le pregătesc cu ocazia sărbătorilor de peste an. Făcute după reţete moştenite din generaţie în generație, preparatele au cunoscut celebritatea după ce preotul din sat a venit cu ideea organizării unui festival al plăcintelor. Coapte în cuptor, pe lespede sau în tigaie, plăcintele din Briheni au dat un gust aparte mesei de Crăciun.
În casa Veronicăi Scrofan nu a fost rost de stat în Săptămâna Mare, mai ales că de pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească bucatele pregătite în casă. Ca să pregătească tradiţionala plăcintă, a cărei reţetă a moştenit-o de la bunici, gospodina s-a pus pe treabă din timp, ajutată de vecinele din sat.
"Facem plăcintă cu brânză pe lopată şi cu cartofi. Din trei kilograme de făină scoatem şase plăcinte", spune gospodina.
"Am văzut pe mamele noastre, pe bunicile noastre şi noi aşa vom face şi învăţăm şi pe nurori şi pe fete şi pe nepoate”, e sigură Maria Moş, localnică din Briheni.
Reţeta ne este explicată de Veronica Scrofan: "Acum punem apa, una, două..trei. Sare..poţi să pui mai bine. Punem şi un pic de unsoare ca să ţie mai moale.”
La aceste ingrediente, se adaugă drojdie şi făină, după care aluatul se frământă bine.
"Aluatul se frământă până când transpiră grinda, cum zicem noi, deci fruntea. Cum e cantitate mai mare de aluat se frământă mai greu, până când aluatul face băşicuţe, se vede el, până când se desface din mână", explică Maria Tocoian, localnică din Briheni.
Odată gata aluatul, se pune la dospit, timp în care gospodinele pregătesc umplutura: brânză, cartofi sau mere pentru cei care ţin post. Ca să iasă plăcinta mai gustoasă, femeile folosesc cuptorul vechi de câteva decenii.
Acasă la Florentina Vaisărhofer se fac pregătiri pentru o altfel de plăcintă specifică zonei, numită întorsură. Aceasta este realizată dintr-o foaie subţire de aluat, rulată şi răsucită după ce a fost umplută cu fel de fel de conţinuturi îmbietoare.
"Aluatul la fel e la toate şi după ce înmuiat aluatul, îl modelăm la masă, după aceea îl ungem, îl lăsăm puţin să stea până se poate întinde şi după aceea întindem şi punem umplutura pe ea: cu brânză, cu mere, cu varză, cu cartofi, să fie şi de post."
Convins că plăcintele pot face cunoscut satul în întreaga lume, preotul din sat a organizat anul acesta prima ediţie a Festivalului Plăcintelor, unde preparatele au fost epuizate în doar câteva ore.
"Mă bucur că am reuşit să adun comunitatea în jurul unei idei şi în jurul unei tradiţii şi a obiceiurilor de aici. Nădăjduim ca în anii următori să ne promovăm cât mai mult pentru a dezvolta comunitatea şi a păstra comunitatea cât mai unită”, îşi doreşte Călin Pădurean, preotul paroh din Briheni.
Coapte în cuptor, pe lopată sau în tigaie, plăcintele din Briheni sunt servite colindătorilor în zi de sărbătoare.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş