Dealuri înverzite, clădiri vechi și biserici impunătoare. Frumusețea și farmecul Maramureșului reprezintă, zilele acestea, sursă de inspirație pentru mai mulți pictori români și străini. Timp de două săptămâni, 21 de artiști profesioniști din Germania, Ungaria și România participă la Tabăra de pictură, unde încearcă să surprindă pe pânză tradițiile străvechi.
În liniște deplină, cu șevaletul în față și ochii ațintiți spre peisajul ce se așterne dincolo de fereastră, Tamás Stonawski pictează de zor. Este artist plastic de 2 decenii, însă la tabăra de pictură din Maramureș participă pentru prima dată.
„Prima oară când am auzit de Maramureș am auzit de picturile făcute aici, de culorile frumoase care sunt în zonă”, povesteşte Tamás Stonawski, pictor din Ungaria.
Culori, lumini și umbre surprinde pe pânză și Leopold Filcz. Și-a instalat atelierul de ocazie pe o străduță îngustă din Baia Sprie, cu vedere, printre crengile unor copaci, spre Catedrala Romano-Catolică.
„- De ce ați ales acest loc?
- Este un spațiu foarte intim. Reformulez natura și, de fiecare dată când vin, îmi propun altceva să scot din pânză”, spune Leopold Filcz, pictor din Baia Mare.
Timp de două săptămâni, 21 de artiști din Germania, Ungaria și România participă la cea de-a 22-a ediție a Taberei de Pictură organizată de Asociația pentru cultură băimăreană.
„O tabără de specialitate speficic peisagistică, peisagistica secolului al XXI-lea. Îmbinăm tradiția cu cerințele contemporane”, susţine Agoston Veso, organizator.
Iar Maramureșul, spun toți participanții, este locul ideal pentru pictura în aer liber.
„Sunt mai mult de 10 ani de când particip la această tabără. Am fost invitat în fiecare an și cred că Maramureșul este un loc minunat, cu tradiții străvechi”, consideră Imre Szakacs, pictor din Ungaria.
„Spectaculozitatea naturii din Maramureș, a munților, a depresiunilor care sunt îi face să producă adevărate opere de artă”, este de părere Simion Pop, pictor din Baia Mare.
În total, în cei 22 de ani de când este organizată, la tabăra de pictură au participat peste 300 de artiști din 15 țări. Evenimentul se va încheia cu o expoziție colectivă ce va fi vernisată pe 31 august în holul Prefecturii Maramureș.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa