"Dacă ajungi în Baia Mare e musai - cum spun oamenii locului - să vizitezi Piața Cetății. Un adevărat muzeu în aer liber, în care vechiul și noul se îmbină perfect. Reabilitarea zonei a costat peste 11 milioane de lei, iar inaugurarea a avut loc în cursul anului trecut", transmite Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, consideră că "Piața Cetății este inima orașului, este locul în care s-a născut acest oraș. Am făcut un proiect nou, un proiect nou în care am scos la lumină vestigiile istorice, am scos la lumină tot ceea ce înseamnă fibra, esența orașului nostru."
Începute în 2012, săpăturile arheologice au scos la iveala și câteva surprize cum ar fi ruinele a două biserici vechi de peste 600 de ani: Biserica Sf. Ecaterina și Biserica Sf. Martin.
"Alături de cele două biserici despre a căror existență știam doar din sursele istorice, s-a dovedit faptul că și Biserica Sf. Ștefan are alte dimensiuni decât cele ştiute sau menționate în literatura de specialitate. Dar, cel mai important din punctul meu de vedere, este faptul că Biserica Sf. Ștefan - în prima ei fază - era o biserică gotică cu trei nave, nu cu două, așa cum se știa", spune Dan Pop, șeful şantierului de arheologie.
În urma excavărilor, arheologii au identificat și 750 de morminte din cele câteva mii despre care se crede că ar exista acolo, în pământ.
"Acest loc a fost, totodată, și locul a multor lupte, a multor boli, fiind și cimitir - Țintirim însemnând și cimitir - aici au fost înmormântați toți aceia care au fost decimați de războaie sau de diferite boli", explică Ioan Roman, protopop romano-catolic de Baia Mare.
Țintirim sau Piața Cetății - cum este denumită acum - zona reunește, pe un areal de doar 4000 mp, 5 biserici din 5 confesiuni religioase (romano-catolică, luterană, reformată, ortodoxă și greco-catolică) dintre care doar două mai sunt astăzi în picioare. Din celelalte trei se mai văd doar câteva ruine, puse în valoare însă de lumină și sticlă.
"Este un punct în care rugăciunea, bucuria și suferința tuturor băimărenilor s-au întâlnit și cred că această încărcătură o simt toți aceia care vizitează Piața Cetății", este de părere protopopul romano-catolic de Baia Mare.
"S-a creat acest areal - "in memoriam" i-am spus - unde sunt aceste 36 de clopote, care cântă în memoria celor pe care i-am scos de aici din săpăturile arheologice", spune Ștefan Paskucz, arhitect în cadrul proiectului de reabilitare.
Piesa de rezistență Pieței Cetății din Baia Mare este, de departe, turnul Ștefan - turnul-clopotniță al fostei Biserici Sf. Ștefan - înalt de 50 de metri, unde, pe lângă clopotul care datează de aproape un secol, se află și un ceas unic în România, care datează din secolul al XVII-lea. Au fost doar cinci astfel de ceasuri în lume, dintre care doar trei mai sunt
Frumusețea Pieţei Cetăţii a fost apreciată și de străini: în toamna anului trecut a obţinut locul 3 în cadrul unui concurs internațional de iluminat urban, People Choice Award, organizat la Helsinki.
Reporter: Izabela Jurasko
Imagine: Kristian Kosa