Comparată cu o catedrală gotică subterană, Peştera Meziad din judeţul Bihor este una dintre cele mai frumoase din România. Spaţiile interioare generoase, podurile naturale şi bogăţia de formaţiuni au atras oamenii încă din perioada preistorică. Peştera a fost locuită încă din zorii omenirii, dar a fost adăpost şi pentru urşii cavernelor. Astăzi peştera Meziad este un magnet pentru mii de turişti.
Peştera Meziad este situată lângă aşezarea al cărui nume l-a împrumutat. Călătorul care vrea să o vadă trebuie să vină pe DN76, de la Oradea spre Beiuş, iar din centrul urbei bihorene indicatoarele îi arată drumul spre Roşia.
Ajuns în Remetea virează la dreapta, spre Meziad.
"După ce am parcurs aproximativ 80 de kilometri cu maşina, iată-ne ajunşi în satul Meziad, în apropiere de gura peşterii cu acelaşi nume. Ca să urcăm totuşi până sus, trebuie să străbatem o potecă prin pădure, aşa că haideţi să pornim la drum”, ne invită Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
La aproape 300 de metri altitudine, ni se dezvăluie un impresionant portal, înalt de 16 metri şi cu o lăţime de 10 metri, întocmai unei bolte de catedrală. Este singura intrare în peştera aflată în Munţii Pădurea Craiului.
"- Lungimea traseului vizitabil este de aproape un kilometru şi jumătate.
- E însă mult mai lungă de atât.
- Da, în totalitate are 6.292 de metri.
- Ce este atât de spectaculos la această peşteră?
- În primul rând, sălile foarte ample, grandioase, liliecii, coloniile de lilieci, peste 3.000 la număr din 12 specii”, a detaliat Ioana Mihoc, însoţitor de grup.
Am intrat în peștera Meziad traversând poteci înguste care aveau să ne ducă în lumea subterană cunoscută, spun cercetătorii, încă din perioada neoliticului.
Grota are trei niveluri, dintre care doar două pot fi vizitate. Galeriile abundă în formaţiuni care mai de care mai impresionante, iar la nivelul inferior se deschid săli spaţioase şi neobişnuit de ample, cu înălţimi care depăşesc 20 de metri.
"Galeriile sunt foarte mari, spectaculoase, imense; aici trecerea dintr-o parte în alta la nivelul superior se face pe un pod natural. Formaţiunile din peştera Meziad sunt diversificate, parte dintre ele au denumiri ca să fie efectul mai important”, povesteşte Dorel Mihoc, ghidul peşterii Meziad.
Graţie acestor caracteristici, în primitoarea peşteră şi-au găsit adăpost oamenii preistorici. În urmă cu cinci ani, când locul a fost reamenajat, s-a descoperit un craniu vechi de aproximativ şase milenii.
În plus, temutul urs de cavernă şi-a lăsat şi el amprenta asupra imensei grote.
"Peştera, după estimările specialiştilor, are cu aproximaţie peste 10 milioane de ani.A fost descoperit în urmă cu cinci ani şi un craniu ce aparţinea omului preistoric, epoca Coţofenilor, cu cel puţin 6.000 de ani în urmă", spune ghidul peşterii Meziad.
Tot aici trăiesc mii de lilieci, atraşi de condiţiile prielnice pentru hibernare.
Peştera Meziad este considerată printre cele mai mari din Europa, motiv pentru care atrage anual mii de turişti.
"E prima dată când văd peştera Meziad. Superbă, cu atât mai mult cu cât mie îmi place speologia", spune un turist.
"- Bineînţeles, pentru peşteră am venit.
- De unde anume?
- De la Tulcea.
- E prima dată când ajungeţi în zonă?
- Aici, da", confirmă altul.
Peştera poate fi vizitată zilnic, între orele 10 şi 17, doar în prezenţa ghizilor, în schimbul a 20 de lei pentru un adult şi 15 lei pentru copii.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş