Pentru amenajarea parcului pe Dealul Ciuperca, Primăria Oradea a câștigat în 2012 o finanţare din fonduri transfrontaliere. Timp de doi ani, autorităţile au făcut şi refăcut proiectul pentru grădina publică. Săptămâna trecută, când a venit rândul licitaţiei pentru execuţia lucrărilor, nicio firmă nu s-a prezentat.
"Am vrut să particip la această licitaţie, însă condiţiile erau destul de greoaie de îndeplinit. Atât valoarea lucrării care este foarte mare, cât şi condiţiile similare de participare la aceste lucrări. Probabil printr-o asociere cu mai multe firme s-ar fi reuşit să se participe", spune Ioan Mintaş, patronul unei firme de construcţii.
Administraţia locală a decis să organizeze o altă licitaţie, pe care va încerca să o facă mai atractivă pentru firme.
"Am scăzut nivelul cifrei de afaceri pe care îl ceream ofertanţilor şi mai aveam o prevedere referitor la personalul calificat pe îmbunătăţiri funciare, şi am scos şi această prevedere, tocmai pentru că ne dorim să vină ofertanţi", explică Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Unul dintre locurile de plimbare preferate de orădeni, dealul Ciuperca se află acum într-o stare degradată. Proiectul de refacere a zonei prevede amenajarea unei grădini publice, unde vor fi plantaţi arbori din specii protejate.
"Pe aproximativ 37 de mii de metri pătraţi, vor fi amenajate spaţii verzi, plantaţi arbori, plante, vom avea alei, iluminat", susţine Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.
Primăria Oradea trebuie să se grăbească, dacă nu vrea să piardă finanțarea de peste un milion de euro primită din fonduri europene. Până la finalul lui 2015, lucrarea trebuie terminată, iar deconturile, depuse. Chiar dacă termenul de execuţie este de 10 luni, la acesta se adaugă intervalul necesar eventualelor contestaţii şi faptul că pe timpul iernii lucrările sunt oprite din cauza frigului şi a precipitaţiilor.
Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Gábor Szilágyi
Editor web: Adrian Laboş