Cei mai mulți dintre români recunosc că nu trece zi în care să nu bea măcar o cafea.
"Ajung până la 3 cafele pe zi și lângă cafea îmi place să mănânc o bucată de ciocolată sau o prăjitură."
"O cafea, maxim două. Mi-ar place enorm de mult să pot consuma mai multe, dar riscurile sunt foarte mari."
"De treizeci de ani beau trei, patru cafele pe zi."
Statisticile arată că fiecare român consumă, în medie, peste 2 kilograme de cafea. Astfel, numai în 2014, în țară s-a vândut cafea în valoare de 420 de milioane de euro. Profitabilă pentru comercianți, cafeaua este considerat un produs cu două tăișuri pentru consumatori din cauza cafeinei pe care o conține. La fel și celelalte produse care conțin această substanță. Este vorba despre ceaiul negru, ceaiul verde, băuturile energizante, cele de tip cola și chiar ciocolata.
Produse care conțin cofeină:
- 200 ml cafea tip filtru = 90 mg cafeină
- 250 ml energizant = 80 mg cafeină
- 60 ml cafea expresso = 80 mg cafeină
- 220 ml ceai negru = 50 mg cafeină
- 335 ml cola = 40 mg cafeină
- 50 g ciocolată = 30 mg cafeină
Sursă: Agenția europeană pentru Securitatea Alimentelor
"O cafea, de exemplu poate să aibă până la 80 de mg de cafeină, o ciocolată neagră poate să aibă chiar şi 30 mg de cafeină, băuturile energizante chiar și până la 80 mg", spune Simona Bişboacă, inginer alimentar.
"Consumul de cafeină nu ar trebui să depășească 200 mg pe zi, însă la subiecții sănătoși se acceptă și până la 400 mg pe zi", atrage atenţia cardiologul Corina Cinezan.
Consumate în aceste limite, produsele care au cafeină au efecte benefice pentru organism. "Cofeina, până la doze corect administrate, are efecte favorabile atât pe capacitatea cognitivă - se observă performanțe mai mari intelectuale, cât și pe capacitatea de efort", completează dr. Amorin Popa, şeful secţiei de diabetologie a Spitalului Judeţean din Oradea.
Mai multe cești de cafea, pahare cu suc sau tablete de ciocolată nu fac decât să afecteze sănătatea, atrag atenția medicii.
"Este o cauză serioasă de insomnie, este o cauză serioasă de depresie, palpitații, dar pot să ascundă aceste palpitații reale drame, dacă este vorba de exces de cafea", explică dr. Luiza Demian, medic diabetolog.
Riscurile legate de consumul de cafeină au fost analizate în cadrul unui studiu desfășurat între 2013 și 2014 de Agenția Europeană pentru Securitatea Alimentelor. După testarea a peste 66 de mii de persoane din 22 de țări europene, agenția a recomandat reducerea dozei zilnice de cafeină la 200 de miligrame în cazul femeilor însărcinate și a stabilit limitele consumului acesteia în funcție de vârstă.
Consumul recomandat de cafeină:
- peste 75 ani: 22-417mg
- 65-75 ani: 23-362mg
- 18-65 ani: 37-319mg
- 10-18 ani: 0.4-1.4mg/kg corp
- 3-10 ani: 0.2-2.0mg/kg corp
- între 12-36 luni: 0-2.1mg/kg corp
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş