Pericole pe munte. Turişti rătăciţi şi schiori răniţi, salvaţi de Jandarmerie şi Salvamont
Data actualizării: Data publicării:
Un adevărat magnet pentru turişti, mai ales datorită căderilor mari de zăpadă din această iarnă, Apusenii se pot dovedi extrem de periculoşi. Este avertismentul salvamontiştilor şi jandarmilor montani din Bihor. În această iarnă salvatorii au fost chemaţi de zeci de ori să îi caute pe cei rătăciţi pe munte ori să-i ajute pe cei înzăpeziţi sau răniţi pe pârtii.
Nu este iarnă în care jandarmii montani şi salvamontiştii bihoreni să nu fie solicitaţi să salveze turişti rătăciţi pe munte ori blocaţi în zăpadă.
În ultimele zile au fost trei solicitări. În două cazuri jandarmii montani au fost apelaţi de proprietarii unor autoturisme de teren care au rămas înzăpeziţi pe drumurile de lângă Stâna de Vale. Şoferii s-au bazat pe forţa maşinilor şi au ignorat faptul că mai multe drumuri din zonă sunt impracticabile pe timp de iarnă.
În alt caz, un turist s-a rătăcit pe munte în timp ce rula pe un snowboard.
"Nu a avut telefonul la el, a continuat coborârea şi s-a adăpostit într-o construcţie, undeva la circa 4 kilometri de pârtie", povesteşte Lucian Nistor, director tehnic Salvamont-Salvaspeo Bihor.
"Deşi experimentat, snowborderul a părăsit pârtia după câteva sute de metri şi a luat-o prin pădure. A rătăcit astfel mai mulţi kilometri şi nu a mai găsit drumul de întoarcere, fiind surprins şi de căderea nopţii", a completat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
În alte cazuri turiştii se aventurează pe trasee dificile, fără să fie echipaţi pentru iarnă ori fără să se informeze în legătură cu condiţiile de pe munte.
"În caz de rătăcire este esenţial confortul termic, păstrarea cumpătului - a încerca să luăm legătura cu salvatorii montani. Este obligatoriu, repet - obligatoriu, ca abordarea muntelui să se facă pe traseele turistice", spune Lucian Nistor.
Îl completează Alexandru Sorin Laza, salvamontist: "Să se informeze în legătură cu durata traseului, distanţa pe care o are de parcurs, diferenţa de nivel."
Peisajul de basm din zonele montane poate fi înşelător, atrag atenţia salvamontiştii. Zăpada le poate crea mari dificultăţi turiştilor, care sunt sfătuiţi să nu se abată de la marcaje.
"Se înaintează destul de greu, mai ales acum puteţi observa că a nins destul de mult - avem un strat de zăpadă de 80 de centimetri. În astfel de situaţii turistul trebuie să fie conştient că să nu-şi caute drum, ci să meargă pe cel pe care a mers", este sfatul lui Alexandru Sorin Laza.
"Atât cât mergi pe zona amenajată, e sigur. Când te aventurezi şi încerci tips and tricks şi ieşi din zona amenajată, riscurile cresc", atrage atenţia un turist.
Turiştii care ajung zilele acestea la munte ar trebui să fie atenţi şi la avertizările de avalanşă.
"Pe drumul înspre satul de vacanţă Vârtop în câteva locuri sunt montate parazăpezi tocmai pentru a preveni o avalanşă", spune Dănuţ Lazea, viceprimarul oraşului Nucet.
În acest sezon, salvamontiştii bihoreni au avut 35 de solicitări, cele mai multe din partea unor turişti care au suferit fracturi ori contuzii pe pârtia de schi.