Biroul rectorului Universităţii din Oradea, cel al prorectorului Marcela Prada, cele ale angajaţilor de la investiţii şi cel al juriştilor instituţiei au fost percheziţionate de poliţişti. Potrivit unor surse din anchetă, ofiţerii Serviciului de Investigaţii a Fraudelor au făcut descinderile după ce au controlat mai întâi sediul firmei de construcţii CIAC, de unde au ridicat mai multe contracte încheiate cu universitatea orădeană.
Anchetatorii bănuiesc cele două instituţii de afaceri ilegale.
Este vorba de un contract semnat în 1998, care prevedea construcţia a 402 locuri de cazare, dar care nu au putut fi finalizate, deoarece fondurile alocate de Ministerul Educaţiei nu au fost suficiente. Din acest motiv, anual la contract s-a făcut un act adiţional care să-i acopere pe constructori în cazul unor penalităţi de întârziere.
Pe ultimul act adiţional semnat anul trecut nu apare data, motiv pentru care poliţiştii şi procurorii au suspiciunea că s-a comis o ilegalitate. Ei susţin că prelungirea contractului s-a făcut într-un mod abuziv şi presupun că cele 1,3 milioane de lei au fost alocate ilegal firmei CIAC.
"Lucrările (la căminul din campusul orădean - n.n.) s-au derulat în funcţie de finanţarea de la minister. În toate actele adiţionale a fost precizat că întârzierile sunt cauzate de lipsa banilor alocaţi", a precizat Ioan Mintaş, directorul general al CIAC şi prodecan al Facultăţii de Mediu Oradea.
În urma percheziţiilor au fost ridicate documente şi un calculator pe care s-ar fi redactat actul adiţional cu pricina.
La ora actuală lucrările la căminul studenţesc continuă, la fel şi cercetările oamenilor legii.
Redactor: Gabriel Bonaciu
Editor web: Adrian Laboş