Pe urmele omului de Neanderthal, la peştera Gheţarul de la Vârtop

Data publicării:
ghetarul focul viu 021015

Ghețarul de la Vârtop este situat în comuna Arieșeni, județul Alba, în Munții Bihorului. Pentru a ajunge în acest loc drumeţii parcurg un drum forestier, după care să oprească maşinile la poalele muntelui şi să urce pe o potecă. Traseul nu este uşor, însă după 40 de minute ajung la Peştera Minunată.

"Ne aflăm la peştera Gheţarul de la Vârtop, peşteră care face parte din Parcul Natural Apuseni. Este o peşteră spectaculoasă pentru că e naturală, se poate ajunge aici pe o potecă prin pădure. Ne aflăm la acest portal imens care are 15 metri lăţime şI 5 metri lungime", prezintă Cosmin Dobra, ranger Parcul Natural Apuseni.

E bine de ştiut că peştera poate fi vizitată doar cu ghid, pe care pe timpul verii îl găsiţi aici zi de zi. În restul anului trebuie să faceti o programare telefonică şi asta pentru că peştera este arie protejată. Temperatura înauntru abia dacă depăşeşte 0 grade, aşa că îmbrăcămintea groasă este obligatorie, indiferent de anotimp.

"Legendele spun că această peşteră era folosită drept frigiderul satului, pentru că localnicii din cătun îşi ţineau alimentele aici pe timpul verii", a aflat Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

La câţiva paşi de Sala Gheţarului, turiştii ajung în Sala Paşilor.

"Aici s-au aflat cele trei urme de om de peşteră, de Neanderthal, urmele au fost găsite în partea superioară a sălii; din păcate, două au fost furate nu se ştie când şi de cine, iar una a fost luată şi dusă la Institutul Emil Racoviţă", spune Cosmin Dobra.

Trebuie sa fiţi foarte atenţi pentru că podea este foarte alunecoasă şi există pericolul unor accidente. Peştera Gheţarul de la Vârtop are 340 de metri lungime, şase săli şi poate fi vizitată în întregime. 

Pentru că Parcul Natural Apuseni ascunde o mulţime de locuri spectaculoase, vă puteţi continua drumeţia spre Izbucul Tăuz. Urmând Valea Gârda Seacă veţi întâlni o cascadă, după care urmează izbucul înconjurat pe trei părţi de stânci într-o pădurice. Izbucul este cea mai adâncă peşteră scufundată din România şi este greu de explorat din cauza pasajelor înguste şi a adâncimii. Aici şi-a pierdut viaţa unul dintre cei mai buni exploratori polonezi.

Izbucul Tăuz este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Parcul Natural Apuseni. Este cel mai adânc izbuc subteran din România, are o adâncime de 82 de metri. Aici, anual vin exploratori din România, dar si din străinătate.

Pentru a ajunge în această zonă plecând din Arieşeni urmaţi DN75 până în centrul comunei Gârda de Sus. De acolo intraţi pe drumul comunal din stanga, parcurgeţi circa 10 kilometri până în apropierea unei case izolate pe marginea Văii Gârda Seacă. Mai sus de construcţie veţi găsi un indicator spre Izbucul Tăuz.

Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri