Pe panourile de mari dimensiuni care vor fi puse de-a lungul traseelor din Defileul Crișului Repede vor fi trecute informații despre zonă, faună sau floră, dar și sfaturi utile:
"Ce trebuie să aibă în rucsac, ce trebuie să aibă la ei, unde să campeze, cum să facă focul cum să interacționeze cu ceilalți turiști cum să interacționeze cu celelalte animale sălbatice", explică Paul Iacobaș, președintele Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă din Bihor.
Salvatorii montani susțin această inițiativă, pentru că mulți dintre cei care se aventurează pe trasee montane fac greșeli ce îi pot costa uneori și viața.
"Foarte mulți nu se informează asupra traseului pe care vor să-l parcurgă, nu-i cunosc dificultățile nu sunt echipați corespunzător pentru munte încălțăminte, îmbrăcăminte, chiar alimentație", spune Istvan Pinter, directorul Salvamont Salvaspeo Bihor.
"Sunt foarte importante și utile. Dacă vine cineva nu e tot una că citește sau merge pe o potecă, dar așa măcar își dă seama", spune un turist.
"E foarte bine. Nu doar aici să pună, ci și în alte regiuni din România ar trebui, pentru că este mare, mare nevoie de ele", completează altul.
Ideea amplasării panourilor i-a aparținut Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă din Bihor.
"Am considerat necesar să amplasăm aceste panouri și să le facem sub forma unor activități interactive ce includ și un joc, pentru că, din păcate, foarte mulți vizitatori nu sunt la curent cu regulile de conduită montană", a declarat Paul Iacobaș, președintele centrului.
Proiectul de realizare a unei poteci tematice și de informare turistică a costat 1000 de euro, bani proveniți din fonduri oferite de Norvegia, Liechtenstein şi Islanda.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi