Cele patru săli de operaţie ultramoderne au fost inaugurate într-o singură zi.
"Am reuşit să reabilităm şi să dotăm blocul operator de la spitalul municipal. O sală de chirurgie laparoscopică, una de chirurgie generală oncologică şi două pentru chirurgie ortopedică pediatrică şi una generală", a precizat Cristian Delcea, managerul de proiect.
"Vorbim de o aparatură de ultimă generaţie ce va contribui în mod semnificativ la creşterea actului medical", explică Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
Sistemul de ventilaţiie din fiecare sală este conceput în aşa fel încât elimină riscurile infecţiilor. Aparatele laparoscopice folosite într-una dintre săli sunt unice în ţară.
"Chiar cei care au realizat sistemul au zis că abia din primăvara anului viitor va fi implementat în România. Iată, putem vorbi de un pionierat", a remarcat dr. Daniel Băloiu, şeful secţiei de chirurgie ortopedică.
"Acum vom putea trata pacienţii oncologici şi din punct de vedere chirurgical. Un plus de confort şi îngrijire pentru pacienţii noştri", susţine Elena Moldoveanu, managerul spitalului municipal din Oradea.
Modernele săli de operaţie au fost amenajate cu ajutorul unor fonduri europene. De cinci ani a fost nevoie pentru adunarea tuturor documentelor şi obţinerea celor 2,8 milioane de euro. Autorităţile orădene au colaborat cu Universitatea din Debreţin, pe care o vor avea ca partener şi în viitor.
"În perioada următoare, 2014-2020, România va deveni lider de proiecte", a anunţat Csaba Papp, consilierul pe fonduri europene al primăriei din Debreţin, Ungaria.
Autorităţle cred că astfel de investiţii vor reface încrederea pacienţilor în sistemul sanitar din judeţ. Luna trecută spitalul municipal a făcut obiectul unor descinderi ale procurorilor DIICOT, într-un caz de faudă cu medicamente pentru oncologie.
Investiţia din Oradea le va permite cadrelor medicale din Ungaria să se pregătească alături de colegii bihoreni.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş