Legea 214 nu le permite autorităților locale să schimbe destinația pășunilor care au fost inventariate în 2007, pentru că suprafețele au fost negociate cu Uniunea Europeană ca fiind un standard de la care țara noastră nu se poate abate. În cazul în care se taie din ariile islazurilor, România nu mai primește subvenții de la Uniunea Europeană. În Salonta, un străin vrea să investească cinci milioane de euro într-o fermă de bizoni şi într-o fabrică de prelucrare a cărnii.
Fabian Andor - consilier local în Salonta
„Nu poate fi diminuată pentru alte scopuri care ar dori diferiţi investritori, pentru că, conform legii în vigoare păşunile islazului comunal trebuie să aibă suprafeţele respective intacte".
Laszlo Torok - primarul orașului Salonta
„La ora actuală acest investitor nu poate să ridice o fabrică pe domeniul statului român care a fost concesionat de el pe o durată de 49 de ani, având în vedere această restricţie".
Şi cum investitorul este condiţionat acum de lipsa de spaţiu pentru realizarea unei ferme de bizoni, s-ar putea ca Salonta să piardă o parte din investiţia care atinge cinci milioane de euro.
Dacian Palladi - consultant economic
„Cred că mai mult îi încurcă pe cei care au investit şi vor să se extindă într-o anumită arie geografică. Pe cei noi îi va obliga să-şi regândească eventualele planuri de investiţii".
Ţara noastra va renegocia acest acord cu Comisia Europeană în vara acestui an şi există şanse ca legislaţia în domeniul păşunatului să devină mai flexibilă.