În nordul țării, Paștele a fost sărbătorit cu voie bună și în a treia zi. Pentru câteva ore, gospodăriile Muzeului Satului Maramureșean din Sighetu Marmației au prins viață în cadrul evenimentului "Paști în Maramureș". Gazdele și-au pus straiele de sărbătoare, au întins iar mese îmbelșugate și, pe muzica ceterașilor, s-au prins în horă cu turiștii.
Sute de localnici din mai multe sate au readus la viață gospodăriile tradiționale amenajate la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației.
„Maramureșul încă mai păstrează, în lada de zestre, multe obiceiuri și multe tradiții și nu ne lăsăm să ne modernizeze ceilalți care sunt plecați în străinătat”, spune Ileana Rednic, localnică din Giulești.
Îmbracate în straie populare, gazdele au întins pentru turiști mese îmbelșugate cu produse preparate chiar de femeile din sat.
„- Pasca a făcut-o doamna, gospodina asta. Cozonac pe care l-am facut eu în cuptor cu cărămida, holopți. Holopți înseamnă sarmale, la noi așa se zice, pită de mălai.
- Cum este Paștele în Maramureș?
- Cum poate să fie decât excepțional! Este excepțional! Noi ne veselim, mâncăm”, se bucură Irina Pop, localnică din Săpânța.
„Sunt aici de sâmbătă și încă nu m-am plictisit. În fiecare zi am apucat să văd ceva nou și sunt chiar foarte încântat de ce am văzut”, povesteşte un turist din Oradea.
După o masă copioasă, localnicii i-au invitat și pe turiști la joc.
„Cu ceterașii, bineînțeles, pentru că fără ceteră și horincă nu se poate petrece în Maramureş”, explică Matei Godja, primarul comunei Oncești.
„Sunt pentru prima dată în Maramureș. Sunt fascinată de oameni, de tradiții, de obiceiuri. Am fost cu Mocănița, azi vizităm Sighetu Marmației, Cimitirul Vesel. Totul este la superlativ”, a lăudat zona o turistă din Suceava.
Petrecerea de pe ulițele Muzeului Satului din Sighetu Marmației a ținut până spre seară.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa