Excepția prevăzută de ordonanța de urgență 9/2013, privind scutirea de la plată a bunurilor obținute prin partaj, a dezghețat piata vânzărilor de mașini second hand.
Mai exact, litera f din articolul 8 al ordonanţei de urgență prevede că „timbrul nu se plătește atunci când autovehiculele sunt dobândite prin partaj". Potrivit noului Cod Civil, în afară de partajul pe care soții îl fac în urma divorțului, există și partajul între coproprietari. Actul poate fi obținut de la notar in schimbul unei taxe intre 50 și 200 de lei.
Procedura este simplă. Maşina este cumpărată în Europa şi vândută pe baza unui act de mână către doi cumpărători din România. Aceştia trebuie să facă demersurile pentru înmatricularea maşinii şi pentru obținerea certificatul de autenticitate RAR. Apoi, in fata notarului public se solicită partajul voluntar şi maşina trece în proprietatea unei persoane scutită de plata timbrului de mediu.
Această procedură are un efect neaşteptat asupra pieţei auto, care dă semne de revigorare în Oradea. Mărturie stă graba comercianţilor de autoturisme aduse din Occident să-şi ocupe locul în piaţa de maşini organizată duminică de duminică în oraş. Clienţii vin din ce în ce mai mulţi şi recunosc că, după ce vor cumpăra maşina dorită, vor utiliza de metoda partajului ca să nu plătească taxa de mediu.
Totuşi, portiţa oferită de lege nu este pe placul tuturor vânzătorilor. "Partajul ăsta nu face decât să eludeze o taxă și să ne aducă pe stradă maşini euro 1 și 2 sau non euro", explică un vânzător de maşini, care a văzut cum autoturismele lui mai noi sunt ignorate, în detrimentul celor mai vechi.