"Toate sentimentele sunt normale, naturale. Nu există sentiment bun sau rău. Noi trebuie să ne învăţăm copiii lucrul acesta: în primul rând să îşi accepte emoţiile." Aceasta este prima lecţie pe care o primesc părinţii: copilul îşi exprimă emoţiile altfel decât un adult.
"Copiii preşcolari tind să îşi manifeste trăirile interioare prin manifestări somatice: dureri de burtă, dureri de cap", dezvăluie dr. Simona Nedela, medic specialist psihiatrie pediatrică. "Ei cred că tot ce se întâmplă cu mama, dacă mama e tristă, dacă plânge, e din cauza mea, a copilului. Toţi copiii preşcolari se simt vinovaţi de divorţul părinţilor."
Specialiştii spun că o banală întâmplare pe care copiii nu ştiu să o gestioneze poate să le provoace chiar o depresie. De aceea, este nevoie de o comunicare continuă cu părintele, cel care modelează comportamentul copilului. Asta învaţă cuplurile care iau parte la întâlnirile din cadrul proiectului iniţiat de Ministerul Sănătăţii.
"Indicatorii care trebuiau atinşi erau de 200 de părinţi care trebuiau instruiţi de către personalul nostru, de către medici, dar numărul părinţilor a fost depăşit cu mult faţă de indicatorul stabilit", spune dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Clinic Municipal Oradea.
Oradea şi Bucureştiul sunt singurele oraşe cuprinse în proiectul finanţat din bani europeni. Dacă va avea succes, va fi implementat în toată ţara.
reporter: Andrea Crişan operator: Gabor Szilagyi/Cristian Rusu editor web: Adrian Laboş