Parcul industrial, motorul economic al Oradei

Data publicării:
parc industrial

Un milion de euro pe hectar - este valoarea medie a sumelor investite de companiile străine în parcurile industriale din Oradea. Amenajată ca o alternativă pentru economia locală, noua zonă industrială s-a transformat în timp într-un adevărat motor economic al orașului. Atrase de facilitățile oferite de autorități, dar și aproprierea de graniță, zeci de companii au afaceri în parcurile industriale ale Oradei, unde au creat 5.000 de locuri de muncă.

Primul parc industrial orădean au luat fiinţă în 2008. De atunci, în oraş au mai fost amenajate încă două.

"În acest moment în Oradea există 3 parcuri industriale, respectiv parcul industrial unu - situat pe Calea Borşului, parcul industrial doi - situat pe Strada Ogorului şi al treilea pe Strada Uzinelor", a explicat Florina Fofiu, reprezentat ADLO.

În total, cele trei parcuri industriale au 230 de hectare de teren, unde au investit mai bine de 70 de companii locale şi străine. Veniţi din Coreea, Statele Unite, Belgia, Austria, Germania, Spania şi Italia, investitorii produc componente electronice sau auto, textile sau au afaceri în domeniul logistic. Acestea au creat "5 mii de locuri de muncă în momentul de faţă, alte 1000 care vor fi generate în următorul an şi investiţii private de 230 de milioane de euro - toate acestea cu investiţii publice de 7,5 milioane de euro", susţine Delia Ungur, managerul ADLO.

Unii dintre investitori au adus în parcurile industriale orădene echipamente-unicat. De exemplu, o companie germană a pus în funcţiune cea mai mare presă de injecţie cu materiale plastice din România. Managerii firmei spun că au ales Oradea din două motive.

"Sunt condiţiile oferite de parcul industrial în principal, partea de utilităţi - fiind mari consumatori de curent; iar un alt motiv pentru care am ales Oradea este partea de şcoală, de universitate mecanică cu care ne ocupăm", a detaliat Petru Octavian, managerul companiei Reinert.

Cea mai mare suprafaţă construită din parcurile industriale ale Oradei este deţinută de o companie japoneză producătoare de motoare electrice.

"Am selectat Oradea datorită proximităţii reţelei auto şi feroviare şi pentru că Oradea are experinţă în producţie. Am găsit autorităţile şi parcul industrial implicate în stabilirea noastră aici", spune Jeff Ford, general manager Nidec.

Mulţi dintre cei angajaţi de companiile din parcul industrial orădean sunt tineri.

"Climatul este foarte plăcut; toţi sunt prietenoşi, îmi place firma. Este foarte curată, este ordine", spune Lilla Barczag, studentă.

În timp, de la ideea unei alternative pentru economia locală, parcurile industriale au devenit motoare economice pentru oraş.

"Impozitul pe salarii în acest an depăşeşte mai mult de jumătate din veniturile proprii ale întregului municipiu, ceea ce s-a făcut în mare parte cu aportul parcului industrial. Estimările noastre sunt cel puţin la un milion de euro pe an infuzie directă prin impozitul pe salarii", a declarat Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

Autorităţile au în plan să continue dezvoltarea zonelor industriale ale Oradei.

"Continuăm dezvoltarea campusului tehnic de la Traian Vuia, intenţionăm să construim o zonă de locuinţe pentru angajaţii companiilor din Oradea şi vom demara proiectul terminalului intermodal", susţine managerul ADLO.

"Să ocupăm parcelele care mai sunt disponibile în parcurile industriale doi, trei, patru chiar şi de către companii locale", a completat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Companiile şi angajaţii vor beneficia şi de un centru de servicii.

"Va avea grădiniţă în primul rând pentru că există foarte mulţi angajaţi care au copii cu vârste între 3 şi 5 ani 130 de copii centrul va mai avea şi zonă de servicii - ghişee de poştă curierat, bancomate, inclusiv salon de coafură, frizerie", a enumerat Florina Fofiu, reprezentat ADLO.

Înfiinţarea parcurilor industriale din Oradea a contribuit şi la scăderea drastică a şomajului, care a ajuns în jur de 3%.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...