Reporterul Digi24 Oradea Florina Fofiu a testat noul sistem:
"Ca să pot intra în parcarea supraetajată din Oradea, trebuie să apăs butonul verde ca să primesc un tichet. Pe baza acestui tichet voi parca, văd că nu sunt foarte multe maşini, deci încă nu au folosit şi nu folosesc foarte mulţi şoferi această parcare."
După o oră "va trebui să plătesc un leu şi cincizeci de bani, mult mai ieftin decât dacă aş fi parcat într-o parcare din oraş. Nu trebuie decât să scanez biletul şi să introduc bancnota."
Chiar dacă sistemul nu este nici scump, nici complicat, puţini orădeni au ales să îşi lase maşina în parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiţie. Din cele 457 de locuri ale clădirii cu patru etaje, doar 30 au fost ocupate în prima zi a săptămânii.
În schimb, pe stradă nu găseai niciun loc liber.
"Am făcut două ture în jurul parcărilor din exterior şi nu era niciunde loc."
Cei mai mulţi dintre şoferi spun că nu ştiau de parcarea supraetajată. Alţii recunosc că şi comoditatea i-a făcut să îşi caute un loc pe şosea.
"Eu locuiesc în partea spre Cluj, deci în Oșorhei, și nu prea merg în partea aialaltă. Așa că nu știam de existența acelei parcări."
"- Nu știam pentru că acuma am venit acasă, n-am de unde să știu.
- Dacă știați, v-ați fi dus acolo?
- Dacă aveam loc și nu-i departe de aici unde am treabă, mergeam."
Zona în care s-a construit parcarea supraetajată este una dintre cele mai aglomerate din Oradea. În apropiere se află sediile Prefecturii, Consiliului Județean, Poliției județene și Palatului de Justiție. Ca să evite ambuteiajele, autorităţile au oferit facilităţi în parcarea supraetajată.
- taxă: 1,5 lei/ oră
- abonament: 130 de lei/lună
- abonament instituţii: 100 de lei/lună
- abonament riverani: 50 de lei/lună
"Tariful este mai mic în parcarea supraetajată tocmai pentru a-i încuraja pe cei care doresc să-și lase mașina să urce în această parcare și să nu ocupe carosabilul", a precizat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea
Parcarea supraetajată a costat aproape 4 milioane de euro, investiţie care, potrivit municipalităţii, iar conform calculelor Primăriei, va fi amortizată în 22 de ani.
Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Gábor Szilágyi
Editor web: Adrian Laboş