Producătorii mici de pălincă spun că accizele îi fac să renunţe la fabricarea pălincii pentru că anul acesta un kilogram de fructe a fost mai scump decât un litru de pălincă.
„Acciza este foarte mare, având în vedere că până la suta de litri e în jur de 13 lei per litru și peste 100 de litri este de 26 de lei", spune Florian Chișe, producător autorizat de pălincă.
„Tăiem creanga de sub picioarele noastre și după aceea zbierăm că cine ce are cu noi că ne prăbușim. Asta e o prăbușire. Înseamnă că o pălincă cu tradiție de 1000 de ani ajungem să o distrugem și să ne plângem că rămânem fără tradiții", consideră şi Alexandru Tătar, producător autorizat de pălincă.
Ca să vină în sprijinul micilor pălincari, asociația pentru cultura și civilizația vinului Millesime a lansat o carte de specialitate care conține metoda de realizare a băuturii tradiționale și vrea să caute împreună cu aceștia secretul de a transforma pălinca din tradiție în profit.
„Din 1300 se știe de pălincă în zona noastră. Din păcate, acum o avem acasă, dar nu o avem pe rafturi, nu o avem în magazine, nu o avem într-un restaurant. E o poveste de a ajuta micul producător și în ceea ce ține de calitate și în ceea ce ține de identitate, de modul de cormerzializare", este de părere Dorin Popa, președintele Asociației Millesime.
În județul Satu Mare există o adevărată cultură a pălincii: o asociație a producătorilor promovează produsele, în timp ce în Bihor sunt 400 de cazane, însă niciun fel de legături sau asociere între pălincari.
Reporter: Laura Breb
Operator: Tiberiu Catrișcău