Palatul Baroc din Oradea, reabilitat cu bani de la Guvernul Ungariei

Data actualizării: Data publicării:
palatul baroc oradea-1

Palatul Baroc din Oradea va fi reabilitat cu bani de la Guvernul Ungariei. La solicitarea Episcopiei Romano-Catolice din oraş, executivul maghiar a alocat aproape 6 milioane de euro pentru renovarea fostului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor. Lucrările vor presupune refacerea fațadei și restaurarea interiorului clădirii construite în secolul al XVIII-lea după modelul Palatului Belvedere din Viena.

Iniţial, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a încercat să obţină fonduri europene pentru reabilitarea Palatului Baroc.

"Însă criteriile de eligibilitate nu au agreat această împărțire a clădirii cu funcțiuni de cult și de cultură și, în acest sens, acest proiect nu a trecut. Am zis că nu vom renunța la această idee", spune László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea.

Aşa că la începutul anului, reprezentanţii episcopiei au solicitat o finanţare din partea Guvernului Ungariei. Zilele trecute, Executivul de la Budapesta a anunţat acordarea a aproape 6 milioane de euro pentru renovarea Palatului Baroc din Oradea. Cu aceşti bani vor fi refăcute faţada şi interiorul clădirii. În cea mai mare parte din palat va fi amenajat un centru cultural multifuncțional și un muzeu, iar restul va fi rezervat slujbelor religioase.

"Și noi trebuie să facem ceva să putem da mai departe această moștenire, nu numai bisericii, că este a bisericii, proprietatea Bisericii Romano- Catolice, e adevărat, dar este și un bun al orașului, al județului", a spus Joszef Fodor, vicar general al Diecezei de Oradea.

Considerat una dintre cele mai frumoase clădiri de acest fel din sud-estul Europei, Palatul Baroc a fost construit între anii 1762 și 1777. Are 100 de încăperi și 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi din an.

"Palatul este conceput după modelul vienez al Palatului Belvedere sau al Palatului Schonbrunn, de proporții foarte mari, cu o curte interioară, cu un lux, cu un fast. Stilul baroc copleșește și impresionează", explică Ramona Novicov, critic de artă.

În interior, palatul impresionează prin picturile originale păstrate în Capela Episcopală ori pe bolta Sălii Festive.

"Ne aflăm în Capela Episcopală a Palatul Baroc. Este singurul spațiu, și un spațiu sacru, în care s-a păstrat în întregime, aproape intact, pictura murală din aceeași epocă cu construcția acestei clădiri. Pe bolta Sălii Festive sunt scene din viața și legenda Sfântului Ladislau, întemeietorul și sfântul protector al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea", a explicat Attila Lakatos, referent cultural.

Palatul Baroc a fost sediul Episcopiei Romano-Catolice până în 1945, când episcopii au fost alungaţi din clădire de comuniști.

"Nu s-au putut lua lucrurile de valoare, au rămas aici, acelea s-au pierdut, s-au distrus în mare parte și după zece ani clădirea a ajuns într-o stare deplorabilă", a povestit episcopul romano-catolic de Oradea.

Palatul a găzduit aproape 1000 de refugiați comuniști din Grecia în 1956, perioadă în care clădirea a fost serios deteriorată. Refăcută, construcţia a adăpostit din 1971, Muzeul Țării Crișurilor, iar în 2004 a revenit în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice.

"Putem spune că, încă de la începuturile existenței clădirii, a servit țelului propus mai multe secole la rând, aici derulându-se momente deosebite din viața comunității și din viața orașului", consideră episcopul László Böcskei.

Lucrările de restaurare a Palatului Baroc din Oradea vor începe în acest an şi vor dura trei ani. Alături de Şirul Canonicilor şi Bazilica Romano-Catolică, Palatul Episcopal formează cel mai mare ansamblu baroc de pe teritoriul României.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...