Pe o ceață deasă și o ploaie mocănească, zeci de copii s-au îmbrăcat în port popular și au participat la o paradă pe platoul Padiș. Deşi autorităţile şi-au propus mai multe acţiuni prin care să promoveze zona, vremea potrivnică le-a obligat să renunţe la ele.
Şefii administraţiei judeţene nu s-au lăsat descurajaţi şi au decis că viitoarele acţiuni din această zonă să fie făcute primăvara sau vara. "Încercăm anul viitor, în prima jumătate, până la mijlocul lunii iunie, să încercăm să fixăm o zi care să fie a zonei Padiș și de aici încolo să încercăm de la un an la altul să construim din ce în ce mai mult", promite Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor.
Proprietarii de pensiuni şi localnicii consideră binevenite astfel de acţiuni de promovare.
"Lumea trebuie să știe despre zona aceasta, să fie câți mai mulți informați. Au ce vedea aici în platou, au de făcut foarte multe trasee", spune Ani Terebenț, proprietara unei pensiuni din Padiș. "Este o zonă absolut minunată, mirifică și, din păcate, mult prea puțin cunoscută de către cei de aici din împrejurimi", confirmă un localnic.
Dar lipsită de condiții de cazare și servicii, spun alții, motiv pentru care zona este ocolită de mulți turiști.
"Am și votat în urmă cu trei ani, în 2010, un proiect de dezvoltare durabilă a zonei Padiș, dar, din păcate, cu greutăți, cu obstrucție din partea parcului natural Munții Apuseni, am rămas doar la stadiul de proiecte", susţine Sorin Degău, primarul comunei Buntești.
Potrivit statisticilor, zona Padiș și împrejurimile din parcul natural Apuseni sunt vizitate în fiecare an de 50 de mii de turiști din țară și din străinătate.