Internetul abundă de anunţuri prin care sunt oferite organe de vânzare. Reporterii Digi24 Oradea au luat legătura cu o persoană dispusă să-şi vândă un rinichi.
"- Ar fi undeva între, nu știu exact, 15 și 20. - De euro? - Nu doamnă, de mii de euro. Dacă sunteți interesată, cred că ar trebui să faceți toate posibilitățile, adică să căutați un medic, ceva bun."
Altcineva este dispus să renunţe la un rinichi în schimbul a 45 de mii de euro. "Tânăr nefumător, non-alcool, 30 de ani, ofer spre vânzare un rinichi, grupa sangvină A2 pozitiv, analizele la zi. Costurile să fie suportate de cumpărător. Doresc și ofer seriozitate."
Ce nu ştiu sau ignoră cei care postează aceste anunţuri este faptul că vânzarea de organe este ilegală în România și în Uniunea Europeană. Publicarea unor anunțuri privind donarea de organe, țesuturi sau celule umane se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tot după gratii pot ajunge şi cei care organizează traficul de organe.
"Se poate face prelevare de organe doar de la donator în moarte cerebrală sau dacă este un donator viu. Aici este vorba despre donare de rinichi doar dacă este din familia celui care primește organul și este absolut nevoie să se treacă printr-o comisie", a explicat dr. Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant din Bihor.
Medicii spun că persoanele care cumpără ilegal organe riscă să plătească degeaba pentru că șansele de reușită a transplantului sunt mici.
Reporter: Mariana Gurgu Operatori: Cristian Rusu, Darius Pop Editor web: Adrian Laboş