Palatul Moskovits din Oradea este una dintre cele mai valoroase clădiri în stil secession din centrul oraşului. Pentru că ajunsese într-o stare avansată de degradare, locatarii au calculat cât ar costa renovarea: peste 300 de mii de euro. Cum nu aveau banii necesari, au ales o altă soluţie.
"Am luat iniţiativa sa vindem suprafaţa pe care o deţineam în indiviziune în pod, undeva la 920 de metri pătraţi, unui potenţial investitor, care să pună în valoare clădirea", dezvăluie Radu Onchiş, proprietarul unui apartament din clădire.
Un investitor a cumpărat podul şi a decis să facă o mansardă. "Podul va fi desfăcut, de aceea am şi instalat o macara şi ulterior vom realiza o mansardă pe structură metalică", susţine Csaba Antal, reprezentantul investitorului.
Afacerea este profitabilă pentru toată lumea. Oraşul câştigă o cladire renovată pe banii unui privat, în timp ce investitorul se alege cu spaţii locative de mare valoare.
Drumul până la acest stadiu este însă anevoios. E nevoie de aprobări speciale din partea statului, cel care ar trebui, de fapt, să renoveze aceste clădiri pe banii săi.
"Categoric, este o premieră", consideră arhitectul Cristian Puşcaş. "Dar este foarte dificilă autorizarea unei asemenea lucrări, mai ales din punctul de vedere al Ministerului Culturii."
"Lămurirea situaţiei juridice a durat un an şi jumătate, plus o lună, două semnarea efectivă a documentelor", completează notarul public Diana Geambaşu.
Lucrarea de reabilitare a întregii clădiri, inclusiv curtea interioară, liftul şi mansarda, va fi gata până în martie 2015. Spaţiul locativ rezultat a fost deja cumpărat de un investitor din Austria.
reporter: Bogdan Băcilă
operator: Tiberiu Catrişcău
editor web: Adrian Laboş