În următorii doi ani accesul în ţarcurile de gunoi din Oradea se va face doar pe bază de interfon cu cartelă. În acest fel administraţia locală vrea să prevină furturile de deşeuri reciclabile şi să-i împiedice pe oamenii străzii să împrăştie gunoaiele.
"E dezastru ce-i acolo, vin şi le scormonesc toate. măcar dacă ar fi corecţi: ce nu le trebuie să le pună la loc, dar le împrăştie pe acolo", a observat un locatar.
De aceea, "primăria îşi propune să securizeze intrările în incintele care sunt la asociaţiile de proprietari. Se va face un studiu de fezabilitate în acest sens pentru modul de alimentare cu curent a acestor închizători", susţine Emil Benţan, directorul adjunct executiv al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea.
Firma de salubritate din oraş este cea care va suporta costurile instalării panourilor solare pe ţarcuri. Până acum, în Oradea există patru astfel de instalaţii experimentale care vor alimenta interfoanele ţarcurilor cu energie solară.
Ionel Ban, directorul de producţie al firmei de salubritate: "Cea mai eficientă soluţie este cea cu alimentarea cu panouri solare, respectiv cu un acumulator care va fi închis într-o cutie şi din acel sistem practic va funcţiona fără racord electric. Costurile ajung la aproape 1.000 de euro pe ţarc sau pe incintă închisă."
În următorii doi în Oradea vor fi securizate 530 de ţarcuri de gunoaie. Investiţia va depăşi o jumătate de milion de euro şi va fi suportată de către firma de salubritate.
Reporter: Anca Deac Operator: Constantin Gheorghiţă