Protestatarii au cerut autorităţilor locale din mai multe zone ale Bihorului să se opună explorărilor.
"Primăria din Tulca a pus chiar pe site-ul primăriei o declarație - nu vom da nici un aviz. La fel sunt și alte primării Tileagd, Derna care au spus "Noi nu dăm nici un aviz"", a precizat Orlando Balaș, organizator al protestului.
"Nu vrem beneficii acum și generații după noi să muncească să readucă mediul la stadiul actual", susţine Teodor Coste, primarul comunei Tinca.
"A fi român înseamă a nu vinde tot ce ai pe de gratis, a fi bihorean înseamnă a nu ceda gazelor pentru că avem Băile Felix și a fi salontan înseamnă a nu ceda, pentru acolo unde se face explorare la Tulca, există puțurile de apă pentru Salonta", a declarat Ioan Sala, consilier local în Salonta.
Protestatarii susţin că, deşi majoritatea administraţiilor locale se opune explorărilor, "există primari care se eschivează să dea un răspuns, fie chiar se declară pentru invocând diverse motive de gen economic a bugetului local."
"Să nu credem toate minciunile care ni se spun că e nevoie de independență energetică", îi îndeamnă Orlando Balaș. "Avem excedent de curent, ce rost are să ne otrăvim solul ca să mai exploatăm pentru niște companii străine aceste resurse."
Protestatarii au atras atenția că metoda fractuarării hidraulice folosită pentru extragerea gazelor neconvenționale a fost interzisă în Europa, iar utilizarea ei în Statele Unite a avut consecinţe dramatice.
Acţiunea de la Oradea face parte dintr-un şir de proteste organizate în toată ţara, sub lozinca „Glasul pământului, țara spune NU gazelor de șist".
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: ADrian Laboş