Oradea se află în topul oraşelor din România unde gunoiul este cel mai bine colectat selectiv. Însă, pubele montate special pentru selectarea deşeurilor menajere sunt deseori răvăşite de oamenii fără adăpost.
"Zona din jurul containerelor nu e într-o stare de curăţenie corespunzătoare. E o zonă în care în mai multe locuri avem murdărie. Pe deoparte datorită scotocitorilor din containere şi din cauza faptului că avem unele containere libere", consideră Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Ca să-i împiedice, primăria vrea să pună sub cheie toate pubelele din oraş.
"Vrem să securizăm accesul în aceste incinte. Fiecare va fi arondată unui anumit grup de scări de bloc, iar accesul se va face cu cartela de la interfonul scărilor de bloc arundate acestor incinte", susţine edilul.
"În momentul în care accesul va fi numai a cetăţenilor care sunt arondaţi în acel ţarc, responsabilitatea e alta - se va putea respecta cele două categorii de deşeuri", consideră Ionel Ban, director de producţie al firmei de salubritate.
"Mai mult ca sigur după două zile după ce au fost montate interfoanele deja uşa a fost forţată noaptea de către acei cetăţeni care caută în gunoaie", replică Un locatar.
Iar pentru a-i convinge pe orădeni să separe gunoiul vor fi aplicate tarife diferenţiate.
"Ceea ce se colectază selectiv nu se plăteşte, ceea ce se colectează la grămadă se plăteşte, acesta este regula europeană", atrage atenţia primarul Bolojan.
"Vom înlocui containerele cu capac galben cu containere complet galbene ca să fie mai uşor vizibile", spune directorul de producţie al firmei de salubritate.
Normele europene pe care România trebuie să le respecte spun că în următorii ani cantitatea deşeurilor colectate selectiv trebuie să fie de până la 50 la sută. În acest an, în Oradea, nivelul de reciclare a gunoaielor este de aproximativ 14 la sută.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş