Primarul Bolojan a recunoscut că, din cele peste 900 de mii de certificate de emisii de gaze pe care Electrocentrale trebuia să le depună în contul de gaze până în 30 aprilie 2013, în contul anului 2012, nu au fost depuse în termen 334 de mii. Certificatele au fost transferate însă în 2 mai, cu o întârziere de 48 de ore. „Este responsabilitatea societății și nu are rost să fugim de această responsabilitate", a precizat Ilie Bolojan.
Edilul-șef a precizat că, timp de un an, nicio autoritate a statului nu le-a comunicat că sunt pasibili de aplicarea unei sancțiuni: „Nu există niciun fel de notificare, de comunicare oficială de la Ministerul Mediului către societatea Electrocentrale sau Primărie referitoare la o amendă."
„E adevărat, în august am fost convocați la Administrația Fondului de Mediu și ni s-a transmis că nu suntem amendați pentru depășirea termenului. Am fost doar puțin trași de urechi", recunoaște Stănel Necula, administratorul special al CET Oradea.
Primarul Oradei consideră că Direcția pentru Schimbări Climatice din cadrul Ministerului Mediului s-a comportat în acest caz „neprofesionist și părtinitor". Bolojan susține că nu este normal ca o instituție să nu anunțe că Electrocentrale poate fi sancționată și să nu colaboreze cu autoritățile locale pentru remedierea situației.
Decizia de impunere va fi contestată
Bolojan spune că abia anul acesta, în martie, Ministerul Mediului a comunicat Administrației Fondului de Mediu (AFM) că Electrocentrale Oradea nu s-a conformat în ceea ce privește depunerea tuturor certificatelor de emisii de gaze.
Pe 28 martie, AFM a emis decizia de impunere, prin care societatea orădeană este obligată să plătească o sumă de 100 de euro pentru fiecare certificat nedepus. În total, 33,4 milioane de euro.
„Noi vrem să contestăm decizia la minister și, dacă nu ni se dă dreptate, mergem în instanță", a anunțat Bolojan. „Am fost bineintenționați și considerăm că e o exagerare ca pentru 48 de ore de întârziere să dai o astfel de amendă. Vom face tot ce ține ca sancțiunea să nu rămână nici măcar la masa credală."
Catalogând „părtinitor și răuvoitor" Ministerul Mediului, Ilie Bolojan a invocat mai multe cazuri în care societăți producătoare de energie nu au fost amendate pentru depășirea termenului de depunere a certificatelor de emisii de gaze: Complexul Energetic Oltenia, care în 2011 nu a depus 6 milioane de certificate; CET Arad, care nu a depus niciun certificat între 2009 și 2011; Aerostar SA Bacău, care nu a depus niciun certificat în 2008.
„Ministerul Mediului a avut o abordare exagerată, nu ne-au tratat cu justă măsură. Legea trebuie să fie și pentru căței, și pentru buldogi", susține Bolojan.
Orice executare silită este suspendată
Potrivit reprezentantului Casei de Insolvență „Transilvania", Bogdan Gorbe, autoritățile locale au la dispoziție 30 de zile ca să conteste decizia de impunere. „Deocamdată nu am primit nimic, dar când va veni, vom analiza documentul și, împreună cu creditorii, vom stabili ce vom face", spune Gorbe.
Pentru că societatea Electrocentrale este în insolvență, orice creanță care apare în această situație trebuie însoțită de o solicitare de plată, care va fi analizată de administratorul judiciar și de instanță. „Oricum, orice executare silită este suspendată și nu se pune problema achitării penalității", dă asigurări Bogdan Gorbe.
Că este așa o confirmă și primarul Ilie Bolojan, care spune că decizia de impunere nu îi afectează pe orădeni și nici proiectele de termie ale orașului.
Istoria unei amenzi
Totul a început pe 2 aprilie 2013, când Adunarea Generală a Acționarilor societății Electrocentrale Oradea a dispus alocarea de fonduri din resurse proprii pentru achiziționarea a 334 de mii de certificate de dioxid de carbon. Este vorba despre o treime din numărul total al certificatelor de care CET Oradea are nevoie pentru a acoperi cantitatea de gaze cu efect de seră aruncate în atmosferă de coșurile centralei în 2012.
Fondurile erau formate, de fapt, din banii plătiți de societatea Transelectrica pentru electricitatea trimisă în sistem de Electrocentrale. "De obicei, acești bani sunt plătiți în data de 25 sau 26 ale lunii", spune Stănel Necula, administratorul special al CET Oradea.
"Între 25 și 30 aprilie s-a purtat o corespondență intensă cu Administrația Fondului de Mediu, prin care s-a cerut durata termenului de verificare. Ni s-a răspuns că nu se poate și că să ne grăbim", spune Stănel Necula.
În 2013, certificatele au fost achiziționate prin Bursa de Mărfuri pe 29 aprilie, dar au fost plătite o zi mai târziu, când au intrat banii necesari. Deși introduse în sistem, certificatele au fost verificate pe 2 mai. Administratorul CET spune că nu putea aloca alte fonduri pentru cumpărarea certificatele, pentru că trebuia să aloce resursele disponibile pentru funcționarea centralei.
editor web: Adrian Laboș