Sfera din turla Bisericii cu Lună este admirată zilnic de trecători, însă puţini au văzut de aproape mecanismul construit în 1792.
"Este unic, pentru că la momentul respectiv nu existau strunguri şi freze cum există acum şi a fost făcut manual. Înainte trebuia tras: avea nişte greutăţi care erau aici sub el, cu o manivelă aici; totdeauna trebuia tras la doua trei zile şi aşa funcţiona", explică Vasile Antal, paraclisierul Bisericii cu Lună.
Autorităţile locale din Oradea vor să pună în valoare acest mecanism şi să-l includă într-un circuit turistic. În cadrul acestuia vizitatorii vor putea admira alte trei obiective religioase.
"Este o dovadă a toleranţei, de ecumenism regional", consideră Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.
"Avem în plan şi realizarea unui web site în care vor apare informaţii în limba română, maghiară şi engleză, prin intermediul căruia am putea prezenta şi alte biserici ce se vor putea introduce intr-un circuit turistic", completează Ionuţ Ciorba, managerul de proiect.
Banii pentru renovarea bisericilor au fost obţinuţi printr-un proiect european de 1,7 milioane de euro, din care mai bine de trei sferturi vor fi cheltuiţi în Oradea, iar restul în Ungaria.
"După finalizarea lucrărilor, mecanismul va fi curăţat, uns şi va fi încadrat intr-un mobilier de sticlă; la fel, în turnul Primăriei se va face un mobilier de sticlă, toate laturile se vor putea deschide pentru a avea acces la el", susţine Ionuţ Bota, coordonatorul lucrărilor.
Lucrări se fac şi la biserica reformată, acolo unde vizitatorii vor putea urca în cel mai înalt turn din Oradea.
"Turnul din est, la care momentan se lucrează, va fi deschis. Este puţin mai înalt cu câţiva centimetri decât turnul Primăriei, va fi cel mai înalt punct vizitabil din Oradea", a precizat Gyongyi Herdean.
Turul religios al Oradei va fi disponibil pentru turişti din luna iulie, când este programată finalizarea lucrărilor de restaurare.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş