Clădirea veche de pe Strada Vămii din cartierul Episcopia a fost extinsă şi reparată cu 3,6 milioane de lei. O parte din bani a venit de la Uniunea Europeană, iar contribuţia proprie a Primăriei s-a ridicat la 230 mii de lei. S-au amenajat camere cu câte 2 sau 3 paturi, astfel încât centrul social dispune acum de 48 de paturi pentru cazarea permanentă sau temporară a persoanelor cu dizabilităţi.
"Acele persoane care se ocupă cu îngrijirea unei persoane cu dizabilităţi să aibă posibilitatea ca temporar, pe perioada unui concediu, cel puţin odată pe an, să poată să lase persoana respectivă în îngrijirea centrului", spune Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
"Serviciile sociale vor fi suportate parţial de către noi, parţial de către beneficiari. Serviciile medicale, la fel. Ce este în pachetul care este decontabil la casă va fi decontat, ce nu, se va plăti", explică Dumitru Sim, şeful Direcţiei Management Proiecte din Primăria Oradea.
Acum, Primăria încearcă să găsească o asociaţie cu profil social, acreditată, care ar putea pune în funcţiune centrul, fără să pună o povară prea mare pe bugetul local. Dacă acest lucru nu reuşeşte, centrul rămâne în administrarea ASCO.
"Ori reuşim să prestăm noi aceste servicii sociale, ori va avea loc o externalizare, printr-un ONG care are expertiză în acest domeniu", susține Arina Moş, directorul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea.
În următoarele două luni va avea loc licitaţia pentru găsirea fundaţiei care va administra centrul. Potenţialii beneficiari sunt cei peste 20 de mii de bihoreni care au diferite dizabilităţi. Ei vor putea primi consiliere, servicii medicale de recuperare şi chiar şi cazare în noul centru social.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş