Am avut o vară foarte călduroasă, dar a fost numai bună pentru viţa de vie. O spun viticultorii, care au observat că strugurii din recolta lui 2017 sunt mai dulci decât în alţi ani. I-au convins de acest lucru şi pe orădenii care au venit la Festivalul Mustului, organizat în weekend, într-un pac din oraş. Mustul preparat pe loc a fost apreciat de toţi degustătorii.
Sutele de orădeni care au trecut sâmbătă prin Parcul Bălcescu au urmărit demonstraţia viticultorilor care le-au explicat cum se prepară un must de calitate. Boabele sunt puse într-un vas în care au fost lăsate preț de câteva minute.
"Cu ajutorul unei pompe tragem mustuiala și după o băgăm în presă, vine presat."
"Albele se prelucrează foarte repede ca să nu se oxideze - asta trebuie făcut în primul rând. La roșu se poate lăsa că fermentează deja pe boabe, poate să rămână", explică Imbre Fet, viticultor.
Specialiştii spun că mustul trebuie păstrat în butoaie, iar când este scos în sticle, pentru consum, e recomandabil să fie ţinut la rece.
"Mustul trebuie neapărat consumat într-o zi, două; dacă nu, fermentează. În frigider - și acolo poate fi ținut, dar trebuie pus puțin conservant", spune Lenuța Boroș, viticultor.
"E foarte bun asta roșu, foarte dulceag, e bun."
"Asta e al doilea pahar, e dulce, sfătuiesc pe toată lumea să vină la un pahar de must."
Viticultorii spun că pentru obținerea unui must ori a unui vin de calitate, munca începe încă din primăvară. Vița de vie trebuie tunsă, săpată și stropită. E important ca și vara să fie caldă, spun specialiștii, astfel încât strugurii să fie dulci. Așa cum se întâmplă în acest an.
Chiar dacă recolta lui 2017 este mai slabă decât în alți ani, prețul mustului a rămas neschimbat. Fie că e făcut din struguri roșii sau albi, un litru costă 10 lei.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş