Mii de apartamente, un centru comercial de mari dimensiuni, spaţii verzi şi parcări. Toate acestea se vor construi în cartierul Ioşia din Oradea, pe locul fostei fabrici Înfrăţirea. Circulaţia în zonă va fi reconfigurată pentru a face faţă fluxului de locatari care vor apărea aici. 11 case vor fi demolate, iar Primăria Oradea le-a oferit deja proprietarilor sume cuprinse între 25 şi 50 de mii de euro pentru aceste imobile.
14 blocuri de 10-11 etaje vor fi construite în anii următori pe Strada Oneştilor din Oradea, pe locul fostei fabrici Înfrăţirea, din cartierul Ioşia. În miile de apartamente ar trebui să se mute peste 5000 de oameni. Tot aici ar urma să apară un mall, construit de proprietarul centrului comercial Lotus.
"Se vor construi peste 2500 de apartamente în zonă, totodată un mall se are în vedere să se construiască acolo şi să se dezvolte zona, de aceea vom reconfigura şi zona de circulaţie", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Investitorul imobiliar este un nume conscut pe această piaţă în Oradea, cu cartiere şi blocuri construite în cartierul Nufărul, Rogerius şi centru. Acest nou cartier a impus modificarea străzilor din apropiere, pentru a împiedica formarea ambuteiajelor în zonă, atunci când noii locatari se vor muta în apartamente.
"Acest proces evolutiv trebuie să aducă plusul de valoare pe care ni-l dorim cu toţii. Măsurile de acest gen nu fac altceva decât să pună puţină ordine într-un context urbanistic, să spunem aşa, periurban, aproape rural", consideră Cristian Puşcaş, arhitect.
Conductele supraterane din apropierea terenului pe care se face investiţia vor fi îngropate de Primărie, care a început şi procedurile de expropriere a 11 case. Acestea vor fi demolate, pentru a face loc extinderii străzii Oneştilor, ceea ce a trezit nemulţumirea proprietarilor.
Pe baza rapoartelor de evaluare primite, Primăria a oferit deja proprietarilor sume cuprinse între 25 şi 50 de mii de euro, în total 385 de mii de euro pentru cele 11 proprietăţi. Exproprierile se fac în baza legii 255 din 2010, iar proprietarii nemulţumiţi de preţul oferit trebuie să dea Primăria în judecată.
"Normal că suntem nemulţumiţi, că nu am unde să mă duc şi termenul pe care dânşii ni l-au dat, nu avem unde. Nici bani, nici casă, nici nimic", spune Magdalena Vultur, proprietara unei case.
"Eu nu am nevoie să câştig cu statul român, că nu te lupţi cu ursul. Dar îmi dai apropiat de averea mea, de munca mea, că am muncit o viaţă", spune şi Vasile Valcan.
Locatarii au depus o contestaţie la primărie şi aşteaptă răspunsul municipalităţii.
Reporter: Bianca Firezar / Operator: Constantin Gheorghiţă