O plimbare prin Oradea cu un tramvai de epocă vienez. A fost propunerea pe care au acceptat-o în weekend turişti şi localnici deopotrivă. În garnitura construită acum 100 de ani, dar restaurată în detaliu de specialiştii bihoreni, au urcat atât nostalgici, cât şi turiştii şi copiii încântaţi de călătoria care a avut loc cu 10 kilometri la oră.
Sunetul soneriei i-a anunţat pe călători că tramvaiul de epocă e gata de plecare. Garnitura a plecat din cartierul Nufărul şi i-a purtat pe clienţi prin tot oraşul.
"În afară de aspectul său exterior deosebit, tramvaiul se face remarcat și prin viteza de deplasare extrem de scăzută - doar 10 kilometri la oră", a remarcat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Acest dezavantaj al vitezei s-a transformat pentru călători într-un prilej de a admira pe îndelete clădirile din centrul vechi şi de a depăna amintiri.
"Eu îmi aduc aminte de călătoria cu tramvaiul cu bunica mea că stătea aici în Cantemir și mă purta des prin oraș și era o ieșire călătoria cu tramvaiul; făceam turul orașului!"
"Îmi pare foarte bine că se investește în recondiționarea tramvaielor model vechi. Este important, pentru că de 110 ani circulă tramvaiele in Oradea."
"Prin faptul că încercăm să-l punem în circulație, vrem să atragem turiști, să îi purtăm în vremurile de acum aproape 100 de ani", a precizat Carmen Tocuț, purtător de cuvânt OTL.
Nu doar adulţii s-au bucurat de o astfel de călătorie, ci și copiii. De altfel, aceştia au fost cei mai numeroşi clienți ai tramvaiului de epocă.
"Am venit din Arad ca să merg cu el, am auzit lucruri interesante și sper să fie cum am auzit. Este foarte vechi și eram încântată de idee."
La coborâre oricine a putut afla date tehnice și curiozități referitoare la modul de funcționare a tramvaiului.
"Aici este un fel de nisipar în caz că patinează, plouă, sunt frunze - dăm drumul la nisip. Aici, un ștergător chiar manual", le-a arătat Petru Faur, vatman.
Prețul unei călătorii pentru adulți este de 8 lei, iar pentru copii de 4 lei.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş