Noul sistem care va încălzi locuinţele orădenilor este unic în România şi foloseşte gazul pentru a pune în mişcare o turbină, în fapt un motor de avion de mari dimensiuni.
"În loc să antreneze avionul, antrenează generatorul. Gazele fierbinţi rezultate la ieşirea din turbină sunt recuperate într-un cazan recuperator ce produce energie termică ce asigură necesarul de apă caldă în Oradea", detaliază Liviu Nicolae Vereha, şef de şantier.
Ca să facă faţă perioadelor cu temperaturi foarte scăzute, noua centrală a Oradei va avea două cazane de 100 gigacalorii fiecare. Turbina va produce şi energie electrică, mai precis 45 de megawatti pe oră, care vor fi livraţi în sistem printr-o reţea de înaltă tensiune
"Acest proiect este cel mai important proiect pentru oraş pentru că răspunde celei mai mari probleme pe care o are: problema termoficării. 140 de mii de locuitori depinzând de acest sistem de termoficare", susţine Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
În ciuda importanţei strategice a proiectului, mai multe piedici apărute au dus la întârzieri în punerea lui în aplicare. Deşi contractul de finanţare a fost semnat în 2011, contestaţiile şi procesele care au urmat au făcut ca echipamentele să fie comandate abia anul trecut.
"Peste un an au durat contestaţiile şi reglementarea situaţiei, astfel încât firma câştigătoare să poată începe lucrările", spune Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.
Pe lângă aceasta, proiectul tehnic iniţial a fost revizuit în 2013 ca să corespundă nevoilor reale ale oraşului. Specialiştii spun că noua centrală va rezolva atât problema poluării, cât şi pe cea a pierderilor din reţea. Acestea din urmă reprezintă acum 40% din apa caldă şi din agentul termic produse de CET.
"- Echipamentele noi vor fi cu eficienţă maximizată peste 90-92-95 %
- La capitolul poluare ?
- Se va încadra în condiţiile impuse în acordul de mediu şi în legislaţia specifică", explică Ioan Maghiar, managerul de proiect.
Noua centrală trebuie realizată în acest an; în caz contrar finanţarea poate fi pierdută.
"Dar lucrurile au fost discutate organizate astfel să ne încadrăm în termen", dă asigurări directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.
Valoarea întregului proiect de modernizare a sistemului de încălzire din Oradea este de 77 de milioane de euro.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş