Ca să fie sigure că vor câştiga războiul cu rozătoarele, autorităţile orădene au adoptat o strategie nouă. Mai întâi, angajaţii de la deratizare au studiat terenul şi au întocmit hărţi speciale. "Pe această hartă au fost identificate zonele în care este pericol de a apărea rozătoarele", detaliază Mircea Stejeran, şeful Biroului Servicii Publice din Primăria Oradea.
Urmează pregătirea armelor folosite în lupta cu şobolanii. "Intrăm în oraş cu staţii de intoxicare decorative camuflate în mediu. Avem staţii multicaptură tot cu sistem de securitate, în sensul că acestea capturează 1-2-3 rozătoare", explică Roxana Constantinescu, directorul firmei de deratizare.
Capcanele pentru rozătoare vor avea forma unor pietre sau bolovani, ca să nu strice aspectul zonelor verzi şi să atragă dăunătorii. Ca să aibă efect şi mai puternic, momelile ce conţin otravă vor fi amplasate şi în reţeaua canalizare. Angajaţii de la deratizare dau asigurări că niciun animal domestic nu va fi afectat de substanţele împrăştiate în oraş.
In cazul în care copiii intră în contact cu otrava, medicul va trebui să-i administreze, ca antidot, vitamina K. În următoarele două săptămâni, în Oradea vor fi puse 600 de kilograme de otravă pe două milioane de metri pătraţi. Întreaga acţiune va costa 118 mii de lei.
reporter: Bogdan Costea operator: Monica Pop editor web: Adrian Laboş