"Ştiţi că începând de joi se aplică Legea 349 din 2002 privind fumatul, restricţiile de fumat în spaţiile închise. Deci, în incintă nu mai aveţi voie să fumaţi", i-a transmis un poliţist omului din spatele tejghelei.
"- Dacă vedeţi pe cineva că îşi aprinde o ţigară, ce faceţi?
- Îl arunc afară sau sun la poliţie", spune Alessandro Perria, patronul unui restaurant.
"- Ce măsuri aţi luat pentru moment?
- Am scos scrumierele, deci am interzis fumatul în incintă", recunoaşte Sorin Floruţ, barman.
După ce au trecut prin mai multe localuri, poliţiştii locali din Oradea au constatat că legea antifumat este respectată.
"Am început o acţiune de informare în primă fază: le-am adus la cunoştinţă prevederile legale, eventualele sancţiuni pe care le vor putea obţine şi locurile în care se va putea fuma", a precizat Zoltan Ovidiu Toth, poliţist local superior.
Fumătorii s-au resemnat deja cu gândul că vor trebui să-şi aprindă ţigara afară.
"- Cum vi se pare legea antifumat?
- Bună pentru spaţiul public, pentru copii, pentru sănătate; noi, fumătorii, o să ne conformăm. Mi se pare o treabă bună şi la locul ei."
"- Cum vi se pare noua lege?
- Nasoală. Caut să mă abţin un pic."
Amenda pentru cei care încalcă legea antifumat porneşte de la 100 de lei şi poate să ajungă la 500 de lei. Administratorii care permit fumatul în localuri riscă amenzi de până la 15 mii de lei. În plus, ar putea rămâne şi fără autorizaţia de funcţionare.
În Oradea, cei care surprind persoane care fumează în spaţiul public pot face sesizări şi printr-o aplicaţie pusă la dispoziţie de autorităţile locale.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi