În ultimii 8 ani, majoritatea proiectelor realizate în Oradea s-au bazat pe fonduri europene atrase prin diferite programe de finanțare. 62 de astfel de lucrări în valoare totală de 247 de milioane de euro au atras în oraș un ajutor european nerambursabil de 150 de milioane de euro.
"150 de milioane de euro înseamnă trei bugete ale orașului, pe care Oradea le-a primit pe gratis. S-a înțeles această șansă pe care o are municipiul Oradea de a se dezvolat pe seama fondurilor structurale", a explicat Marcel Boloș, secretar de stat în Ministerul Transportului.
"Orașul nostru a pornit pe principiul dezvoltării integrate a orașului și din această pricină au fost abordate practic toate domeniile vieții sociale, economice și utilitare", susţine Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
"A fost gândit un portofoliu de proiecte care să susțină pilonii principali care stau la baza dezvoltării orașului. Unul dintre acești piloni este cel ce vizează partea de turism", completează Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională Oradea.
În acest sens au fost restaurate cetatea Oradea și sinagoga Zion, este construit complexul Nymphaea și a fost amenajat dealul Ciuperca. În domeniul afacerilor și transportului au fost realizate parcul Industrial, drumul rapid și pasajele de pe șoseaua de centură. Cel mai costisitor proiect este cel legat de termoficare, în valoare de 80 de milioane de euro.
Dacă media națională de absobție a banilor europeni este de 74%, Oradea a reușit să atragă 95% din fondurile disponibile. Conform statisticilor realizate de Institutul de Politici Publice, reședința Bihorului se situează pe locul al doilea în țară, după Iași, în ceea ce privește numărul de proiecte și suma atrasă din fonduri europene.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță