Zeci de mii de lei este valoarea bunurilor din locurile publice care sunt distruse în fiecare an de vandali în Oradea. Băncile din zonele verzi, coşuri de gunoi, aparate de sport sau dotările mijloacelor de transport în comun, sunt doar câteva din lista lungă de obiecte ce au fost înlocuite anul acesta dupa ce au fost distruse intenţionat.
Printre cele mai afectate e societatea orădeană de transport în comun, care a introdus în ultimii ani sistemul e-ticketing. Acesta oferă validatoare şi automate de bilete cu afişaj tactil. Doar că, în loc să le folosească în scopul în care au fost instalate, unii călători şi-au vărsat furia asupra lor.
"Mai nou am avut două validatoare vandalizate la afişaj, nu demult am avut un automat cu afişajul mare, tactil, vandalizat. Anual, undeva la 2-3 mii de euro se ridică paguba produsă de către vandali. Din păcate. mai avem şi alte vandalizări, la copertine, băncuţe, chiar şi în vehicule", a detaliat Istvan Csuzi, directorul societăţii orădene de transport în comun.
Vandalii au luat la ochi şi aparatele de sport montate în parcuri. Tot acolo zeci de bănci nu mai pot fi utilizate din cauză că părţi din ele au fost demontate sau rupte. Gesturi de violenţă au avut de îndurat şi mai multe coşuri de gunoi sau copacii din locurile publice.
"Am plantat 20 de copaci şi până la mijlocul verii am observat că unii din ei sunt ciuntiţi sau pur şi simplu tăiaţi", spune un orădean.
"Nu cred că este atât de greu să întreţii un coş de gunoi sau să ai grijă de un automat de cafea, lucruri care sunt pentru uzul comun."
"Toate distrugerile care se fac pe domeniul public le suportăm noi, orădenii. Am încercat inclusiv să montăm acele camere de supraveghere şi să încercăm să-i prindem pe cei care fac aceste distrugeri tocmai pentru a-i amenda, ca să-i descurajăm să continue", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
"Pe parcursul anului 2016 poliţiştii locali au surprins 14 persoane în timp ce distrugeau mobilierul urban şi diverse ornamente. De asemenea, s-au aplicat amenzi în valoare de 4 mii de lei şi măsura complementară sau contravaloarea bunului distrus", a detaliat Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliţei Locale Oradea.
Într-un singur an distrugerile cauzate de vandali ajung chiar şi la 10 mii de euro.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa