ORADEA. Credit fără dobândă de la Primărie pentru reabilitarea a trei clădiri
Data actualizării: Data publicării:
Premieră în reabilitarea centrului oraşului Oradea. După ce în ultimii ani municipalitatea a renovat din fonduri proprii mai multe clădiri emblematice şi a recuperat banii de la proprietari, a venit rândul altor trei imobile să fie recondiţionate în acelaşi fel. Însă cum niciunul nu e monument istoric, Primăria poate finanţa doar jumătate din valoarea lucrărilor printr-un împrumut fără dobândă. Pentru cele trei clădiri sunt alocate 250 de mii de euro.
Una dintre cele trei clădiri care vor fi reabilitate este Casa Klobusitzki(foto jos), situată pe Corso-ul orădean, spre fostul Palat al Finanţelor. Construit după primul război mondial, impozantul palat prezintă elementele unui vechi stil arhitectural austriac.
Celelalte două imobile (foto jos) sunt amplasate pe strada Iosif Vulcan, o altă arteră principală din zona centrală a oraşului.
"Se remarcă printr-un joc al faţadelor interesant, printr-o feronerie la fel de bun gust, iar în interior există lift. Fac parte dintr-un ansamblu urbanistic sunt situate pe o stradă importantă a oraşului", susţine criticul de artă Ramona Novicov.
Specialiştii locali au stabilit că reabilitarea celor trei clădiri costă 250 de mii de euro. Primăria s-a oferit să le acorde asociaţiilor de proprietari un împrumut fără dobândă, pe cinci ani, echivalent cu jumătate din valoarea lucrărilor.
"Pentru că nu sunt monumente istorice, înţelegerea cu proprietarii este ca oraşul Oradea să le acorde un împrumut de 50%, atât ne permite legea în cazul clădirilor care nu sunt monumente istorice", explică Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Două au fost motivele pentru care locatarii au acceptat: legea care le impune celor din centrele istorice să îşi refacă faţadele şi o decizie a Consiliului Local prin care imobilul pe care îl deţin şi are faţa neîngrijită era supraimpozitat cu 400%.
"Aproximativ 12% dintre cei supraimpozitaţi anul trecut şi-au depus documentele la Primărie, au obţinut documentaţia şi au fost incluşi în programul de reabilitare", explică Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
După licitaţia care va avea loc în februarie, constructorii vor avea la dispoziţie 12 luni pentru a finaliza lucrările de refacere a celor trei clădiri.
"În trecut la Oradea, edilii au decis să le dea un imbold celor care locuiesc în clădiri monument istoric. Aceştia au beneficiat de împrumuturi fără dobândă pentru a-şi renova faţadele. Astfel a revenit la viaţă şi Casa Poynar, o clădire în stil secesion, construită la începutul secolului trecut", a relatat Claudiu Mihuţ, reporter Digi 24 Oradea.
Alte două clădiri renovate recent sunt Palatul Stern şi Palatul Moskovits. În aceste cazuri, valoarea lucrărilor a fost suportată integral de Primăria Oradea, care în următorii ani îşi va recupera banii de la proprietari.