Principalii vizaţi de acţiunile organizate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane sunt copiii. Specialiştii spun că numărul minorilor exploataţi de traficanţi creşte de la un an la altul.
"Vârsta, conform statisticilor întocmite la nivelul agenției, pentru victimele traficului de persoane este cuprinsă între 14 și 24 de ani. Ceea ce este îngrijorător este că 37% din numărul victimelor sunt minorii", explică Gheorghe Ungur, coordonatorul Centrului Oradea al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
Traficanții sunt greu de identificat, spun oamenii legii. Infractorii se pot ascunde în spatele unei firme de angajare sau chiar în anturajul victimelor. De aceea, specialiștii îi încurajează pe tineri să comunice cu cei din familie.
"Copiii sau tinerii care primesc o ofertă din partea prietenilor să treacă peste bariera aceea pe care o au cu familiile lor, cu părinții, și să comunice, să-i întrebe. Să nu ia decizia de capul lor. Și să nu întrebe neapărat prietenii, care de multe ori știu același lucru pe care îl știu și ei", precizează Andreea Pontoș, asistent social.
În prima zi a săptămânii de luptă împotriva traficului de persoane, problema exploatării copiilor a fost una dintre temele discutate de 50 de asistenți sociali și consilieri, reuniţi la Facultatea de Științe Socio - Umane din Oradea. Specialiştii au vizionat filme cu mărturiile unor victime ale traficanţilor de carne vie şI au participat la seminarii pe această temă.
Metoda cea mai simplă pentru orice persoană este să se informeze şi să apeleze gratuit numărul de telefon 0 800 800 678. Le va răspunde un specialist al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane care pot oferi informații ori sfaturi.
reporter: Cristina Nistor operator: Monica Pop editor web: Adrian Laboş